"Kadına Güç İş yok"

"Kadına Güç İş yok"

Global Compact Türkiye Kadının Güçlenmesi Çalışma Grubu'na bağlı Kadının Güçlenmesi Bursa Platformu aralık toplantısını Borçelik firmasında düzenledi.

2016 yılında Yeşim Tekstil, BUİKAD ve BUSİAD koordinatörlüğünde kurulan Kadının Güçlenmesi Bursa Platformu, aralık ayı toplantısını WEPs imzacısı ve platform üyesi Borçelik'in Gemlik Tesisleri'nde yaptı.  Kahvaltıda buluşan platform üyeleri, daha sonra seminer salonuna geçerek Borçelik Mali İşler İcra Kurulu Üyesi Hafize Çetinel tarafından yapılan sunumu dinledi.

Borçelik'in toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadının güçlenmesi alanındaki çalışmalarını ve özellikle yassı çelik sektöründe kadın istihdamının arttırılması amacı ile hayata geçirilen "Kadına Güç İş Yok" projesinin süreçlerini anlatan Çetinel, proje hazırlık aşamasından işe alıma, eğitim ve gelişimden, destek süreçlerine kadar geçen süreyi özetledi.

Program kapsamında daha önce hiç sanayide çalışmamış, bu proje kapsamında başvuru yaparak işe alınan ve  yassı çelik sektörünün ilk kadın vinç operatörlerinden biri olan Belgin Birlik de  katılımcılarla işe başvuru aşamasından bugüne kadarki deneyimlerini paylaştı.   

Global Compact Türkiye Kadının Güçlenmesi Çalışma Grubu Eş Başkanı ve Yeşim Tekstil Kurumsal İletişim Müdürü Dilek Cesur "Ulu Önder Atatürk 5 Aralık 1934 tarihinde tüm kadınlarımıza seçme ve seçilme hakkını tanıyarak kadınlarımızı dünyanın birçok ülkesinden çok daha önce katılımcı demokrasi ile tanıştırmıştır. Bu yasa, kadınlarımıza sadece seçme ve seçilme hakkı vermemiş, demokratik ülkeler seviyesinde çağdaş bir ülke olmanın ilk adımını atmıştır. Türk kadınının seçme ve seçilme hakkını elde etmesinin 84. yılında kapılarını platform üyelerimize açan Borçelik'e teşekkür ediyorum. Kadının güçlenmesi alanında yaptıkları güzel çalışmalar için de kendilerini kutluyorum" dedi.

BUİKAD Başkanı İpek Yalçın da aynı zamanda derneğin kurumsal üyesi de olan Borçelik'i yapmış oldukları çalışmalardan dolayı kutlayarak, özellikle "Kadına Güç İş Yok" projesi kapsamında yapılan çalışmaları değerlendirdi. Emeğin cinsiyeti olmadığını söyleyen İpek Yalçın, kurumların destekleyici bir tavır sergilemesi halinde kadının yapamayacağı bir iş olamayacağına dikkat çekti. Hem kadının seçme ve seçilme hakkı, hem de Dünya Gönüllüler Günü'ne denk gelen bu güzel günde bir araya geldiklerini vurgulayan Yalçın, bu platform ile oluşan birlikteliklerin etkisinin çarpan etkisi ile büyüdüğünü ve birçok ile örnek teşkil eden çalışmalar yapmalarından çok mutlu olduklarını söyledi.

Her ay WEPs imzacısı platform üyesi bir şirketi ziyaret eden üyeler, firmanın kadın istihdamı konusundaki çalışmalarını dinleyerek şirketler arası öğrenme süreçlerini desteklemeyi amaçlıyor.

Kadının Güçlenmesi Bursa Platformu hakkında;

Kadının Güçlenmesi Bursa Platformu Türkiye'de toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadının güçlenmesi ile ilgili yapılan çalışmaları Bursa'ya taşımak ve iş dünyasında Bursa'yı bu konuda örnek il olarak konumlandırmak üzere 2016 yılında Yeşim Tekstil, BUİKAD ve BUSİAD koordinatörlüğünde kuruldu.  

BM Global Compact Kadının Güçlenmesi Çalışma Grubu'na bağlı olarak çalışmalarını sürdüren Bursa Platformunda, farklı sektörlerden 30 WEPs (Kadının Güçlenmesi İlkeleri) imzacısı firma yer alıyor.

Platform, kadının güçlenmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliği konusuyla ilgili paydaşları bir araya getirerek  şirketler arası öğrenme süreçlerini desteklemek, kadının güçlenmesi prensiplerinin ülke çapında yayılımını sağlamak, iş dünyası olarak aile içi şiddete karşı ortak bir politika geliştirmek ve böylelikle de etkiyi arttırmak üzere çalışmalar yapmakta.