Kadının Güçlenmesi Bursa Platformu, iş dünyasını kadın istihdamı için bir araya getiriyor.

Kadının Güçlenmesi Bursa Platformu, iş dünyasını kadın istihdamı için bir araya getiriyor.

Kadının Güçlenmesi Bursa Platformu, iş dünyasını kadın istihdamı için bir araya getiriyor.

Global Compact Türkiye Kadının Güçlenmesi Çalışma Grubuna bağlı Kadının Güçlenmesi Bursa Platformu tarafından bu yıl 2'ncisi düzenlenen "Gücümüz Eşitliğimiz" Zirvesi'nde iş dünyasında kadın istihdamı konusunda örnek uygulamalar konuşuldu. Zirvede açılış konuşmasını geçtiğimiz aylarda Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkanlığına seçilen Ahmet Dördüncü yaptı.

İki oturum olarak düzenlenecek etkinlik 19 Eylül 2019 tarihinde 13.30-17.00 saatleri arasında Podyum Davette gerçekleştirildi. İlk oturumda "İş Dünyasındaki Güçlü Oluşumlar" konuşuldu. BM Kadın Birimi Türkiye Ofisi Programlar Müdürü Zeliha Ünaldı, Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Genel Sekreteri Konca Çalkivik, BM Nüfus Fonu Toplumsal Cinsiyet Program Koordinatörü Meltem Ağdük'ün panelist olduğu oturumun moderatörü ise Global Compact Türkiye Yaygınlaştırma Çalışmalarından Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi ve Yeşim Tekstil Kurumsal İletişim Direktörü Dilek Cesur oldu.

İlk oturumun ardından verilen aradan sonra Yeşim Tekstil'de kesim operatörü olarak görev yapan Emine Yazbahar söz alarak, firmaların kadının güçlenmesine yönelik yaptığı çalışmaların, bir kadının hayatına nasıl dokunduğunu kendi hayatından örnekler eşliğinde aktardı.

"Kadını Güçlendirme Faaliyetlerinde İyi Örnek Kurumlar" oturumunda ise Borçelik İcra Kurulu Üyesi Hafize Çetin, Coca-Cola İçecek Türkiye Kurumsal İlişkiler Direktörü Servet Yıldırım, Koç Holding Kurumsal Sosyal Sorumluluk ve Sürdürülebilirlik Koordinatörü Ebru Bakkaloğlu Tüzecan panelist olarak yer alırken; Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, Sun Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Elvan Ünlütürk de oturumun moderatörlüğünü üstlendi.

Basın toplantısında ilk konuşmayı yapan Global Compact Türkiye Yaygınlaştırma Çalışmalarından Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi ve Yeşim Tekstil Kurumsal İletişim Direktörü Dilek Cesur, Yeşim Tekstil olarak 2016 yılında BUİKAD ve BUSİAD'la birlikte Kadının Güçlenmesi Bursa Platformu'nu kurduklarını ve ortak bir duyuru ile Bursalı firmaları bu oluşumun içinde yer almaya davet ettiklerini söyledi. Platforma dahil olmanın tek ön koşulunun WEPs ilkelerine imza atmak olduğunu ifade eden Cesur, "Kadının Güçlenmesi Prensipleri doğrultusunda çalışmalar yapacağını taahhüt eden firmalarımızla platformumuz aracılığı ile bir araya geliyor ve her firmanın bu konuda yaptığı çalışmaları dinleme fırsatı buluyoruz. Bursa'dan sonra geçtiğimiz mart ayında İzmir'de de aynı platformu kurarak Global Compact Türkiye olarak Bursa'daki bu örneği yaygınlaştırmak adına yeni bir adım daha atmış olduk. Global Compact Kadının Güçlenmesi çalışmaları Türkiye genelinde her yıl artan bir ivme ile çalışmalarına hız veriyor. WEPs imzacısı firmalarımızın sayısı her geçen gün artıyor. Şu an Türkiye WEPs'te 309 imzacıyla dünyada birinci sırada. Geçtiğimiz aylarda New York'ta BM'de Global Compact toplantısında Kadının Güçlenmesi Çalışma Grubu'nun yaptığı çalışmalar ve Bursa ile İzmir Platformu'nda yaptığımız çalışmalarla dünyada en iyi örnek olarak sekretaryamız çalışmalarımızı anlattı. Global bir yapının yerel anlamdaki uygulaması olan platformumuzla bundan sonra da çalışmalarımızı sürdüreceğiz." diye konuştu.

Platform koordinatörlerinden BUİKAD'ın Başkanı Oya Eroğlu da "UN Global Compact Küresel İlkeler Sözleşmesi imzacısı olarak bu çatı altında, BUSİAD ve Yeşim Tekstil ile birlikte yine farklı sektörlerden 31 imzacısı bulunan WEPs (Kadının Güçlenmesi İlkeleri) Bursa Platformunun da kurucusu ve icra kurulu üyesi olmaktan dolayı gururluyuz. Kadınların iş dünyasında erkekler ile eşit hak ve fırsatlara sahip olması ve potansiyellerinin tamamını gerçekleştirmeleri durumunda, ülkelerin 2025 yılında GSYH'ye 28 trilyon dolar katkıda bulunabileceğini ortaya koyuyor. 2025'te 3 milyon kadını istihdama katmak ve kadın istihdamını en az yüzde 41 seviyelerine çıkarmak için kız çocuklarının eğitimde olması son derece önemli. 2025 hedeflerine ulaşılmasının; eğitim, istihdam ve girişimcilik döngüsünün sağlandığı bir ortam yaratılabilmesine bağlı olduğu aşikar. BUİKAD olarak "Emeğin cinsiyeti olmaz" düşüncesi ile ülkemizin kalkınması noktasında potansiyel kadın iş gücünün büyük rol oynadığını düşünüyor, Kadının Güçlenmesi Bursa Platformu kapsamında eşit hak, eşit maaş ve ayrımcılık gözetmeden kadının iş hayatında daha çok yer alması için çalışmalar yapıyoruz." şeklinde konuştu.

BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay da "Geçen yıl 20 Eylül'de, BUSİAD Evi'nde gerçekleştirdiğimiz zirvede kadınların meselelerine sahip çıkma arzusunu görmemiz, büyük bir umutla dolmamızı sağlamıştı. Bu yıl, daha büyük bir salonda toplanma ihtiyacı da geçen yılki görkemli katılımın sonucu olmuştur. Geçen yıl basın toplantısında 'BUSİAD Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi'ne 2015 yılında imzasını koymuştur ve imzamızın arkasındayız' demiştik. Yapılan zirveyle imzamızın arkasında olmanın haklı gururunu ve sorumluluğunu da hissettik. Devam diyoruz. Kadın ve erkek hayatın tüm alanlarında eşitlenene kadar yılmadan çalışmaya bir kez daha söz veriyoruz." dedi.

 "Kadın Güçlenirse Toplum Güçlenir." 

Global Compact Türkiye Kadının Güçlenmesi Bursa Platformu Hakkında;

Türkiye'de 300'den fazla şirket kadın-erkek eşitliği ve kadınların ekonomik hayatta güçlenmesi için, UN Women ile UN Global Compact tarafından ortaklaşa oluşturulan "Kadının Güçlenmesi Prensipleri"ne (WEPs) imzasını attı. Birleşmiş Milletler'in küresel bir inisiyatifi olan WEPs platformu, kadınların tüm sektörlerde ve her düzeyde ekonomik yaşamın içinde yer almasını sağlamak amacıyla kadınların güçlenmesini hedefliyor.

Kadının Güçlenmesi Bursa Platformu; Yeşim Tekstil, BUSİAD ve BUİKAD tarafından Global Compact Türkiye Kadının Güçlenmesi Çalışma Grubu'na bağlı çalışmak üzere Kasım 2016'da kuruldu. Platforma UN Global Compact üyeleri ve WEPs ilkelerine imza atan şirketler üye olabiliyor.

Global Compact Türkiye Kadının Güçlenmesi Bursa Platformu'nun kurulma amacı;

Türkiye'de toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadının güçlenmesi ile ilgili yapılan çalışmaları Bursa'ya taşımak,

İş dünyasında Bursa'yı bu konuda örnek il olarak konumlandırmak,

Kadının güçlenmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliği konusuyla ilgili paydaşları bir araya getirmek,

Şirketler arası öğrenme süreçlerini desteklemek,

Kadının güçlenmesi prensiplerinin ülke çapında yayılımına destek vermek,

İş dünyası olarak aile içi şiddete karşı ortak bir politika geliştirmek ve böylelikle etkiyi arttırmak,

Bursa'da WEPs'i imzalayan firma sayısını daha da arttırmak, kadınların iş yerinde, sektörlerde ve toplumda daha da güçlenmesini sağlamaktır.   

 

Kadının Güçlenmesi Bursa Platformu Üyeleri;

Kadının Güçlenmesi Bursa Platformu Yeşim Tekstil, BUİKAD ve BUSİAD koordinatörlüğü ile kurulmuştur. BURSA KALDER destekçi kuruluş olarak platformda yer almaktadır.

1

Akademika Ambalaj

2

Akteks Tekstil

3

Beyçelik Gestamp

4

Borçelik-Borusan

5

Bosch

6

Chassis Brakes

7

Coats

8

Coca Cola

9

Coşkunöz Holding

10

Doğu Pres

11

Egemenoğlu Hukuk Bürosu

12

Eker

13

Erdem Kaya Patent

14

Evinoks

15

Gökçelik

16

ISS World

17

İnoksan

18

Marigold Otel

19

May Tohum

20

Maysan Mando

21

Mundo Kimya

22

Nevale (Elemeği)

23

Plazatur

24

Rollmech

25

Seçkin Onur

26

Seger A.Ş.

27

Thierry Diniz Otomotiv

28

Tofaş

29

Türk Prysmian Kablo

30

Valeo

31

Yeşim Tekstil

WEPs Nedir?

Kadınların, tüm sektörlerde ve her düzeyde, ekonomik yaşamın içinde yer alabilmelerini sağlamak amacıyla kadınların güçlenmesini hedefleyen özel sektörün küresel düzeyde en önemli girişimlerinden biri Kadının Güçlenmesi Prensipleri (Women's Empowerment Principles - WEPs) platformudur.

2010 yılında UN Global Compact ve Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi (UN Women) ortaklığında oluşturulan WEPs platformu, özel sektöre; iş yerlerinde, piyasalarda ve toplum genelinde toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için dikkate almaları gereken önemli noktaları sunmaktadır.

Şirket politikalarında ve faaliyetlerinde şeffaflığın ve kapsayıcılığın arttırılması için sonuç getirecek teknikleri, araçları ve uygulamaları öngören Kadının Güçlenmesi Prensipleri, uzun soluklu ve çok paydaşlı uluslararası istişare sürecinin sonucunda, işletmelerin mevcut uygulamalarını, performans göstergelerini ve raporlama pratiklerini inceleyip analiz etmelerini sağlayacak bir cinsiyet merceği geliştirilmiştir.

Kadının Güçlenmesi Prensipleri, iş dünyası liderlerinin, toplumsal cinsiyet eşitliğini ilerletecek şirket politikaları oluşturmaya yönelik 7 ilkeye açıkça taahhüt vermelerini istemektedir.

CEO Destek Beyanını imzalayan liderler, Kadının Güçlenmesi Prensiplerini, yönetim kurullarından işyerlerine ve tedarik zinciri üzerinden topluma varana kadar her noktaya dahil etme ve uygulama konusundaki niyetlerini ortaya koymaktadırlar.

1. Cinsiyet Eşitliği İçin Üst Düzey Kurumsal Liderlik Sağlanması 

2. Tüm Kadın ve Erkeklere İşte Adil Davranılması, İnsan Haklarına ve Ayrım Yapmama İlkesine Saygı Gösterilmesi, Bu İlkelerin Desteklenmesi

3. Tüm Kadın ve Erkeklere Sağlık, Güvenlik ve Refah Sağlanması 

4. Kadınların Eğitim, Kurs ve Profesyonel Gelişim İmkânlarıyla Desteklenmesi

5. Kadınları Güçlendiren Girişimci Gelişimi, Tedarik Zinciri ve Pazarlama Yöntemlerinin Uygulanması 

6. Toplumsal İnisiyatifler ve Destekler Aracılığıyla Eşitliğin Teşvik Edilmesi 

7. Cinsiyet Eşitliğinin Sağlanması İçin Gelişimin Ölçülmesi ve Halka Açık Raporlanması

 

UN Global Compact Hakkında

United Nations (UN) Global Compact 160'ın üzerinde ülkede yaklaşık 10.000 şirket ve 3.000'in üzerinde şirket dışı üyesi ile dünyanın en büyük kurumsal sürdürülebilirlik inisiyatifidir. 2000 yılında çalışmalarına başlayan UN Global Compact, dünyamız, tüm insanlar, topluluklar ve pazarlara fayda sağlayan sürdürülebilir ve kapsayıcı bir küresel ekonomi yaratmak için kurumların iş birliği ile harekete geçmelerini teşvik eder.

UN Global Compact dünya çapındaki şirketlerin stratejilerini ve operasyonlarını insan hakları, çalışma standartları, çevre ve yolsuzlukla mücadele alanlarındaki On İlke'ye uyumlu hale getirmeleri için desteklerken aynı zamanda Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları'na ulaşılabilmesi için iş dünyasına liderlik eder.

Global Compact Türkiye Hakkında

UN Global Compact, ilkelerini ve etkileşim platformlarını yerel ölçekte tanıtmak, geliştirmek ve yerel ihtiyaçlara cevap verebilmek amacıyla 70'in üzerinde ülkede Yerel Ağları üzerinden faaliyetlerini sürdürmektedir. Yerel Ağlar, UN Global Compact'in küresel ölçekte yaratılan gündemini ulusal, kültürel ve dilsel farklılıkların olduğu coğrafyalara taşıyarak yerel uygulamalarla yaygınlaştırmaktadır.

UN Global Compact'in Türkiye Yerel Ağı olan Global Compact Türkiye, sürdürülebilir kalkınma için sorumluluk alan şirketlerin yanı sıra aralarında sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve belediyelerin de yer aldığı çok paydaşlı üye yapısı ile Türkiye'nin sürdürülebilir kalkınması için bir gelişim, paylaşım ve iş birliği platformu sunmaktadır. Global Compact Türkiye gerçekleştirdiği etkinlikler, sunduğu kaynak ve araçlarla üyelerinin sürdürülebilirlik alanında gelişimini desteklerken hem yerelde hem de küresel ölçekte iyi uygulamaların paylaşılması ve iş birliklerinin kurulması için bir buluşma noktası işlevi görmektedir.

2002 yılından bu yana Türkiye'de kurumsal sürdürülebilirlik gündemini belirlemede öncü rol oynayan Global Compact Türkiye, 2013 yılında TÜSİAD ve TİSK ortaklığında bir platform olarak kurulmuştur. Global Compact Türkiye'nin sekretaryası TÜSİAD tarafından yürütülmektedir.

Global Compact Türkiye, 226 üyesiyle Doğu Avrupa ve Ortadoğu Bölgesi'nde 1., Avrupa'da 8. sıradadır. 138 şirket üyesinin yarısının cirosu 50 milyon doların, dörtte birinin ise cirosu 1 milyar doların üzerindedir. UN Global Compact ve UN Women'in ortak girişimi olan WEPs (Kadın Güçlenmesi Prensipleri) imzacı sayısında da 2017 yılından bu yana dünyada 1. sırada yer almaktadır.