"Karakış erken geldi"

"Karakış erken geldi"

Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay, Ekim 2021 enflasyon rakamının beklentilerin de üstünde çıkmasını, "Karakış erken geldi. Daha doğalgaza yapılan yüzde 48'lik zammın etkisi burda yok" dedi.

BUSİAD Başkanı Türkay, şunları söyledi:

"Doğalgaza önce yüzde 15 ardından da yüzde 48 zam geldi. Akaryakıt da aldı başını gitti. Döviz kurları da yükselişte. Bu durumda girdi maliyetleri yerinde durmuyor. Bu da gecikmeli de olsa tüketiciye yansıyor. Üretici fiyat artışı aylık yüzde 5.24, yıllık yüzde 46.31. Yani üretici maliyet artışının yarısını bile ürünlere yansıtmamış. Ancak daha fazla dayanacak gücü kaldığını sanmam. Acilen, üretimi artıracak önlemleri planlamak şart. Bu gidiş durgunluğa gidiştir. Bu hızla yükselen fiyatlarla yakında mal ve hizmet sunmak daha da zorlaşacak" dedi.

Türkay, enerji maliyetlerini düşürmenin şart olduğunu bunun için de yıllardır yenilenebilir enerjiye vurgu yaptıklarını da kaydederek, "Eğer yenilenebilir enerji üretimimiz fosil yakıtların çok çok üstüne çıkarsa, hem döviz çıkışı azalır hem de küresel ısınmaya etkimiz düşer. Özellikle güneş enerjisine yatırım yapmamız şart" dedi.