Kendimize güvenerek kalkınmak zorundayız.

Kendimize güvenerek kalkınmak zorundayız.

Türkiye'nin IV. Çeyrek ve 2018 yılı büyüme rakamlarına ilişkin Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay, "Geçen yıl iki farklı yıl yaşamış gibiyiz. 2018'in ilk çeyreği yüzde 7.4, ikinci çeyreği 5.3 büyüyen Türkiye, Ağustos ayındaki kur dalgalanmasıyla adeta farklı bir ülke oldu. Üçüncü çeyrekte 1.6 büyüyen Türkiye, son çeyrekte ise yüzde 3 küçüldü. Yıl toplamında ise 2016'daki darbe girişimini bile gerisine düşerek yüzde 2.16 büyüyebildik" dedi.

Geçen yıla göre kişi başına milli gelirde de 965 dolarlık bir fakirleşme olduğunu kaydeden Türkay, şunları kaydetti:

"Alınan tedbirler küçülmeyi biraz olsun frenlemiş görülüyor. Ancak ülkenin seçim ortamında bulunması, ilk çeyrek de ve sonrasındaki endişelerimizi de azaltmış değildir. Türkiye'nin artan nüfusu kadar büyüyememesi işsizlik, fakirleşme, ekonomik ve sosyal sıkıntıların habercisi demektir. Her açıklamamızda dile getirdiğimiz gibi tek çözüm üretimdedir. Sanayide ve tarımda nitelikli üretim ülkenin tek kurtuluşudur. Son çeyrekte sanayideki yüzde 6.4 ve inşaat sektöründeki yüzde 8.7'lik düşüşler, toparlanmanın da hemen olmayacağının işaretidir.

Bu rakamlar bize hala kırılgan bir ekonomi olduğumuzu göstermektedir. Bu musibetten alacağımız nasihat, daha güçlü ekonomi olmak için dışa bağımlı değil kendi iç dinamiklerine güvenen ve üretimi destekleyen bir anlayışa kavuşmak olmalıdır.

Ayrıca THY'nin İstanbul'u merkez yapma başarısı gibi, ihracatta da bir yandan kendi malımızı üretirken, diğer yandan da ilişkilerimiz ve coğrafi konumumuzu da kullanarak pazarlama merkezi de olabiliriz. Batıdan alıp doğuya, doğudan alıp batıya da satabiliriz."

Dünyadaki daralmaya da dikkat çeken Türkay, iş dünyası olarak iktidarda kim olursa olsun uyarma görevlerini yerine getirmeye çalıştıklarını, aynı gemide olunduğunun sonuna kadar farkında olduklarını da söyledi.