"Küçük önlemler büyük kazançlar getirir"

"Küçük önlemler büyük kazançlar getirir"

Bursa Sanayicileri ve İşinsanları (BUSİAD) Enerji Uzmanlık Grubu Üyesi Elektronik Mühendisi Selim Aybey, enerji tasarrufunda sanayinin sürekli kunuşulduğunu ancak tüketimin yüzde 28'inin gerçekleştirildiği konutlarda da yapılabilecek çok şey olduğunu ifade etti.

Selim Aybey, faturalardaki elektrik kullanımının 150 ile 300 kw arasında olduğunu kaydederek, bu rakamları düşürmenin yolları olduğunu kaydetti. Aybey, kendi buzdolabının kapak contasını değiştirerek 3kw/gün olan tüketimi 2kw/güne indirdiğini kaydederek ayda 30 kw'lık bir tasarrufu sağladığını söyledi

Aybey, gelişen teknoloji ile artık yeni alınacak elektrikli aletlerde mutlaka A+ olmasına özen gösterilmesi gerektiğini de belirtirken alınabilecek önlemleri şöyle sıraladı:

"Kullanmadığımız cihazları ya anahtardan kapatmalı ya da prizden çekmeliyiz. Televizyonu kumandadan değil anahtardan kapatarak ayda 11 kw saat tasarruf edebiliriz. Buzdolabında çok fazla yiyecek yoksa dondurucu kısmına buz kalıpları koyun. Yiyecekler soğuğu, havadan fazla tutarlar. Dolaşım içindeki nem oranını arttırmamak için, sıvılar kapalı koyulmalıdır. Dolap kapıları fazla açık tutulmamalıdır. Buharlı ve basınçlı tencere kullanmak enerji tasarrufu sağlamakla kalmaz yiyeceklerin besin değerini de korumaktadır. Pişirme işlerinde altı düz tava ve tencere kullanmak büyük ateşin üzerine küçük kab koymaktan daha verimlidir. Fırında aynı anda birden fazla pişirmek daha verimli olmaktadır. Fırının kapağı gerekmedikçe açılmamalı her açma %20 oranında ısı kaybına sebep olduğu unutulmamalıdır. Donmuş yiyecekleri fırında pişirmeden önce çözdürülmesi örneğin çözülmüş bir etle çözülmemiş etin fırında pişme sürelerinde 20 dakika fark olmaktadır. Pişirilecek donmuş gıdanın önceden dondurucudan çıkarılıp dolabın alt gözlerine koyulması buzdolabında da ciddi tasarruf sağlayacaktır."

Aybey, aydınlatmada da LED lambalarla birlikte gerek enerji tasarrufu gerekse karbon salımı açısından önemli kazanımlar elde edildiğini ifade etti. Aybey, "Aydınlatmada teknoloji çok gelişti. Hem uygulama, hem dekoratiflik, hem de verimlilik ve ömür açısından LED'ler fark atmaktadır. Fiyatları da uygun seviyelere düşmüş durumdadır. 100 w akkor ampulün ışığını 18 w floresan karşılarken, şimdi 9 w led ampul karşılamaktadır. Ömür olarak da, akkor lambanın 50 katıdır. 60 w akkortelli bir lambayı, 7 w led lamba ile değiştirdiğinizde günde10 saat yanan bir lambada 55 kg CO2 gazının atmosfere salınımını önlemiş olursunuz. 1 kw tasarrufun yıllık çevre kazancı 103 kg CO2 daha az salınım, daha az sera gazı etkisi demektir" şeklinde konuştu.

Aybey son olarak, yalıtımın da enerji tasarrufunun olmazsa olmazı olduğunu ifade ederek, "Pencere ve kapıların hava sızdırmazlığı kontrol edilmeli varsa giderilmelidir. Çatıya serilecek 10 cm lik bir cam yününün fazla bir maliyeti yoktur. Alınan küçük önlemler büyük kazaçlar sağlayabilir. Hem dışarıya giden döviz miktarı azalır, hem çevre, hem de konforumuza katkı sağlarız. "Daha az tüket daha az kirlet !" bu sloganı çocuklarımıza da öğretmeliyiz" dedi.