"Mezun olmadan yolunuzu seçin"

"Mezun olmadan yolunuzu seçin"

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Öğretim Görevlisi Zafer Karadayı, gençlerin, mezun olmadan hayatlarını yönlendirmesi gerektiğini söyledi.

Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD) ile Bursa Uludağ Üniversitesi arasında 2010 yılından beri üniversite-sanayi işbirliği kapsamında devam eden seminerler dizisinde bu kez "Girişimcilik" genç mühendis adaylarına anlatıldı.

Uludağ Üniversitesi Prof. Dr. Mete Cengiz  Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen seminerde Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Nara Eğitim Teknolojileri Şirketi Kurucusu Zafer Karadayı, kendi hikayesi üzerinden girişimcilik hakkında bilgiler verdi.

Karadayı, mühendis adayı gençlere bitirme tezlerini mezun olmak için yapmamaları gerektiğini söyledi. "Hayatınızı yönlendirecek bir konuyu seçin. Yolunuzu bulmak için kullanın" diyen Karadayı, şunları söyledi:

"Önce güç koşullarda iş aradım. İş hayatına girince okuldaki gibi olmadığını gördüm gerçeklerin. Sonra Çanakkale'de Onsekiz Mart Üniversitesi'nde yüksek lisansa başlayınca hocam üniversitede kalmamı istedi. Başka bir döneme girdim. Özel sektörde kazandığım çalışma azmini burada da sürdürdüm. Sürekli kendimi geliştirdim. Üniversite teknoparkın kurulmasına öncülük ettim. Ayrıca, Onsekiz Mart Üniversitesi Teknopark'ında kurduğu Nara Eğitim Teknolojileri Şirketini kurdum. Sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik ve elektronik yayıncılık alanlarında hizmet veriyoruz."

GİRİŞİMCİ VE START-UP

Girişimci ile start-up'ın birbirinden ayrılması gerektiğini kaydeden Karadayı, "Bakkal açıyorsanız girişimci olabilirsiniz. Start-up ise iş fikrini değiştirmeyi de içinde barındırır. Start-up şirketlerin yüzde 91'ı İstanbul'dadır. Yüzde 5'i ise Ankara'da. Geri kalan 80 ile yüzde 4'ü düşüyor. İstanbullu bir firmanın çabasının çok üstünde çaba harcamam gerekiyor" dedi.

Huawei ile yaptıkları işbirliğini de aktaran Karadayı, 5G ile VR/AR teknoloji kullanarak eğitimler verilmesi projelerinin çok beğenildiğini söyledi. "Sanal gerçekliği kullanarak eğitimi bambaşka bir dünyaya taşımak istiyoruz. Bunda da ilk adımımız mesleki eğitimle ilgili" diyen Karadayı, sunumunun ardından öğrencilerden gelen çok sayıda soruya da yanıt verdi.