Mühendis adayları, proje yönetiminin detaylarını öğrendi.

Mühendis adayları, proje yönetiminin detaylarını öğrendi.

Mühendis adayları, proje yönetiminin detaylarını öğrendi.

BUSİAD ve Uludağ Üniversitesi iş birliğiyle organize edilen “Proje Yönetimi” konulu seminer, Uludağ Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümünde gerçekleştirildi. TOFAŞ Ar-Ge ve Akademi Danışmanı Dr. İsmail Durgun’un konuşmacı olduğu programa; Makine ve Tekstil Mühendisliği Bölümü öğrencileri katıldı.

Mühendis adaylarına “Proje Yönetimi” isimli bir sunum yapan Dr. İsmail Durgun, konunun temel noktalarına değinerek öğrencileri bilgilendirdi. Sunumuna “Proje” kavramının kelime anlamına değinerek başlayan Dr. Durgun ilgili kavramı; benzersiz bir ürün, hizmet ya da sonuç yaratmak için yürütülen geçici süreli girişim olarak tanımladı. Endüstriyel anlamda proje vasfı taşıyabilecek örnek girişimler hakkında bilgi veren Dr. Durgun, gerçek bir projenin performans, zaman ve maliyet olmak üzere 3 temel amaç üzerinde şekillendiğini kaydetti. Dr. Durgun, dünya üzerinde geliştirilen projelerin yüzde 31’inin tamamlanamadan sonlandığını, yüzde 53’ünün ilk tahmin edilenden yüzde 189 oranında daha yüksek bir maliyetle tamamlandığını ve tamamlanamayan projeler için de 81 milyar dolarlık bir bütçe harcandığını aktardı. Yazılımla ilgili projelerin de sadece yüzde 16’sının zamanında ve planlanan bütçeye uygun olarak tamamlanabildiğine işaret eden Dr. Durgun, “Her projenin bir hedefi olmalıdır. Hedefi belirlenmemiş bir proje üzerinde çalışılması mümkün değildir” diye konuştu.

“Proje yönetiminin çeşitli süreçleri vardır”

Proje yönetiminin paydaş ihtiyaç ve beklentilerinin karşılanması için proje faaliyetlerinin plan ve yönetiminde bilgi, beceri, araç ve tekniklerin uygulanması anlamına geldiğini ifade eden Dr. Durgun, “Proje yönetimi, belirlenen amaç, kapsam, zaman, kalite ve paydaş memnuniyetini karşılamak için proje yaşamı boyunca eldeki kaynakların planlanmasına, yönetilmesine ve koordine edilmesine olanak tanır. Proje yönetiminde başlangıç, planlama, yürütme, izleme - kontrol ve kapanış olmak üzere çeşitli süreçler vardır. Bu süreçler, projenin kapsamını ve hedeflerini belirginleştirip bu hedeflere ulaşılması için gerekli faaliyetlerin niçin, nasıl, ne zaman, nerede ve kiminle yapılacağının tanımlanması için gerekli bilgiyi sağlar” diye konuştu.