Mühendis adaylarına etik eğitimi: Hayat şartlarının sizi bozmasına izin vermeyin.
BUSİAD ve Uludağ Üniversitesi işbirliğinde geleneksel olarak yürütülen seminerler dizisi güz dönemi, KalDer Bursa Eski Başkanı ve Mendirek Kurumsal Danışmanlık Şirketi Genel Müdürü Emin Direkçi’nin “Mühendis Etiği” sunumuyla başladı.
2010 yılından beri Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencilerine yönelik düzenlenen seminere çok sayıda genç mühendis adayı katıldı.
Uludağ Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümünde gerçekleştirilen seminere etik ve ahlak kavramı arasındaki farkı açıklayarak başlayan Direkçi, “Etik kuralları dünyanın her yerinde aynı anlaşılır. Ahlak ise, geleneklere, kültürlere ve ülkelere göre değişebilir” dedi.
Direkçi, doğruluk, dürüstlük, güvenilir olmak, sadakat, yetkinlik, tarafsızlık, adil olmak, başkalarına saygı duymak, yardımsever olmak gibi erdemlerin etiğin birer parçası olduğuna değinerek, “Doğruluk, dürüstlük ve güvenirlilik, sizin piramitte daha üste çıkmanızı sağlayacaktır” diye konuştu. Direkçi, şöyle devam etti:
“İşlerinizi mutlaka yazılı yapın. Doktorlar gibi mühendislerin de bir yemini olmalı. O da; bilmediğim konuların altına imza atmam olmalı. Her gün 7 kişi iş kazasında hayatını kaybediyor. Bunlarda üniversitelerden mezun olan mühendislerin de payı var. Emin olmadığınız şeylerin altına imza atmayın.
Yönetici olduğunuz yerlerde adil davranın. Herkese eşit davranın. Vermediğiniz bir şeyi astlarınızdan istemeyin. Bazen vedalaşmaktan da çekinmeyin. “
Genç mühendis adaylarına, mükemmeli arama çağrısı da yapan Direkçi, “Mesai yapmam, uzun çalışmam derseniz böyle bir dünya yok dışarda. Öyle düşünüyorsanız hem kendi beklentilerinizi hem de ülkenin beklentilerini küçültmeniz gerekir” dedi. Direkçi, zenginlik ve mevkiinin önemli olduğunu ancak itibarın ondan da önemli olduğunu da belirterek, “ İtibarlı olmak çok zordur. Bir ömür çalışıp bir anda itibarınızı yerle bir edebilirsiniz” diye konuştu. Gelecekte etik konusunun da bir ana başlık olarak şirket ve okul hayatına gireceğini de kaydeden Direkçi geçlere, “İnsan konuşmamda saydığımız erdemlerle doğuyor. Hayatın şartlarının sizi bozmasına izin vermeyin. Okuyun, formanızı terletin inanın, hobileriniz olsun, yabancı diller öğrenin, spor yapın ve sivil toplum kuruluşlarına üye olun” tavsiyelerinde bulundu.