Mühendis adaylarına etik kuralları eğitimi.
BUSİAD ve Uludağ Üniversitesi iş birliğiyle organize edilen seminerler dizisinin yeni dönemi, “Mühendislik Etiği” konusu ile start aldı. Uludağ Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümünde gerçekleştirilen ve Kurumsal Danışman ve Mendirek Endüstriyel - Kurumsal Hizmetler Genel Müdürü Emin Direkçi’nin konuşmacı olduğu programa; Makine ve Tekstil Mühendisliği Bölümü öğrencileri katıldı.
Sunumunun başında etik kavramının kelime anlamına değinen Emin Direkçi; etiğin ahlak kelimesiyle eş anlamda olduğunu ve ahlak kavramının daha çok toplumsal - sosyal hayatta kullanılırken, etik kavramının ise daha çok iş hayatı içinde kendine yer bulduğunu belirtti. Direkçi, iş hayatındaki davranışları yönlendiren, onlara rehberlik eden etik prensiplerin ve standartların toplamına mesleki etik dendiğini ifade ederek, meslek etiğinin de çeşitli kuralları olduğunun altını çizdi. Doğruluk, dürüstlük, güvenilir olmak, sadakat, yetkinlik, tarafsızlık, adil olmak, başkalarına saygı duymak, yardımsever olmak gibi erdemlerin etiğin birer parçası olduğuna değinen Direkçi, “Dürüst, adil, eşit ve tarafsız olmak, yalan söylememek iş hayatı içinde son derece önemlidir. İşe girerken, çalışırken, yönetirken, işten ayrılırken her zaman güvenilir olunmalıdır” diye konuştu. Direkçi, şöyle devam etti: “İş etiği ile mühendislik etiği temelde aynı kavramlardır ve işin başı, söyleminde ve eyleminde her zaman doğru olmaktır. Sözünüze güvenilirse, gerek toplumsal yaşantı gerek iş yaşantınızdaki ikili ilişkilerde daha başarılı olursunuz ve her zaman rahat edersiniz. Hepiniz bir süre sonra mühendis olarak çeşitli firmalarda görev alacaksınız. Bence doktorluk mesleğinin olduğu gibi mühendislik mesleğinin de yemini olmalıdır. Bir şeyin hesabını yapamıyorsanız ya da bir işte yetkin değilseniz o işe imza atmayın. Hangi alanda iyi iseniz, o alanda ilerlemeye çalışın. Aksi takdirde Türkiye’de her gün ortalama 7 kişinin iş kazalarından hayatını kaybettiği tabloyu değiştirme şansımız olmaz.”
“Hedef odaklı performans, başarı getirir”
İnsan vücudunda iskelet sisteminin yeri ne ise, adaletin de iş ve sosyal hayattaki yerinin o olduğuna işaret eden Direkçi, adalet olmadığı takdirde hiçbir şeyin olamayacağını kaydetti. Direkçi, adaletin iş hayatında fazlasıyla önem taşıdığını dile getirerek, işlerin layıkıyla yapılabilmesi için liyakat sahibi kişilerin iş başına gelmesi gerektiğine dikkat çekti. Direkçi, sözlerini şöyle sürdürdü: “İş hayatındaki önemli bir başka konu da, yasalara bağlı kalma zorunluluğudur. Tüm insanlara herhangi bir ayrımcılık yapmadan eşit davranmak da son derece önem arz etmektedir. İş hayatında dürüstçe rekabet etmeye önem vermelisiniz. İş hayatındaki rekabet şartları her zaman etik olmalı. Para kaybetmek, her zaman kaybetmek anlamına gelmez. Görev tanımınızın gereğini yaparsanız övgü, görev tanımınızın azını yaparsanız eleştiri, fazlasını yaparsanız da takdir alırsınız. İş hayatında hedef odaklı bir performans olursa başarı gelir. Hayatınız hep mükemmeli aramakla geçsin ve kaliteli bir duruşunuz olsun. İtibar, siz yokken iki kişinin hakkınızda konuştuklarıdır ve genelde zor kazanılan bir sıfattır. Dürüst ve ahlaklı olursanız her zaman itibarlı olursunuz. O nedenle itibarlı bir hayat sürmek için dürüst yaşamak, etiğe değer vermek ve samimi olmak son derece önemlidir.”