Mühendis adaylarıyla veri madenciliği ve bilişim sohbeti.

Mühendis adaylarıyla veri madenciliği ve bilişim sohbeti.

Mühendis adaylarıyla veri madenciliği ve bilişim sohbeti.

BUSİAD ve Uludağ Üniversitesi iş birliğiyle organize edilen “Veri Madenciliği” semineri, Uludağ Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümünde gerçekleştirildi. Yalın Software Kurucu Ortağı Ertan Yılmaz’ın konuşmacı olduğu programa; Makine ve Tekstil Mühendisliği Bölümü öğrencileri katıldı.

Sunumuna “Data mining - Veri madenciliği” kavramının tanımını yaparak başlayan Ertan Yılmaz, verinin anlamlandırılması için yapılan işlemleri kapsayan bu kavramın; veri tabanları, istatistik ve yapay öğrenme konularına dayandığını ve onların tekniklerini kullandığını belirtti. Bir diğer ifade ile söz konusu kavramın, veri tarafından doğrudan desteklenmeyen bilginin çıkartılması anlamına geldiğini ifade eden Yılmaz, veriden karar çıkarma konusunun pazarlama, bankacılık ve sigortacılık gibi alanlarda kullanıldığına işaret etti. Yılmaz, davranış bilimleri ve sosyolojinin de veri madenciliği kavramına başvurduğunu dile getirerek, elde edilen veriler çerçevesinde insanların yönlendirilmesinin mümkün olduğunu kaydetti. Veri madenciliği ile kişilerin özellikle de sosyal medya üzerindeki paylaşımlarına bakarak bazı araçlarla kestirmede bulunma şansının olduğunun altını çizen Yılmaz, elde edilecek yeterli veri ile trendlerin belirlenebileceğine değindi. Yılmaz, şöyle devam etti: “Yakın bir tarihte evlerimizdeki robotlar, biz eve geldiğimizde canımızın sıkkın olup olmadığını, ne yemek yemek isteyeceğimizi data mining ile belirleme şansı bulacak. Günümüzde Big Data dediğimiz kavram da yine data mining ile mümkün. İnsanoğlu her geçen gün daha da akıllanıyor ve çeşitli kestirmelerle davranışları takip etme şansı bulabiliyor. O nedenle verilerin güvenliği ile ilgili bir bilinç seviyesine gelmeliyiz. Bu açıdan bakıldığında üzerimizde sosyal deneyler yapıldığını söylemek de yanlış olmayacaktır. Gelinen noktada son tartışmalar sonrasında yapay zeka çalışmaları da durduruldu. Çünkü yapay zeka öğrenirken agresifleşiyor. Şu an insanoğlunun kendi yarattığından korktuğunu söylemek mümkün. Bilişime meraklı olan mühendislerin bu ve buna benzer konuları öğrenmelerini öneriyorum.”   

“İsteyen herkes yazılımcı olabilir”

Bilişim alanında yapılan çalışmaların ve kat edilen mesafelerin gelişmiş ülkelerde son derece ileri safhada olduğunu hatırlatan Yılmaz, söz konusu ülkelerin en büyük geliri bilişimden elde ettiğini belirtti. Yılmaz, Türkiye’nin bir donanım üreticisi konumunda bulunmadığını dile getirerek, bununla birlikte yazılım üretebilecek bir potansiyelinin olduğunu ve bu alanda yol alabileceğini ifade etti. Bunu yapabilmenin yolunun da hayatta karşılık bulan, bir sorunun yanıtı konumunda olan bir konuya çözüm üretmekten geçtiğini kaydeden Yılmaz, bunu yaparken de mevcut standartların üzerine çıkmak gerektiğinin altını çizdi. Yılmaz, çok kolay yazılımcı olunabilecek bir dönemden geçildiğine değinerek, bunun için yazılım ya da programcılık eğitimi almaya gerek olmadığını, biraz merak ve detaylı bir araştırma ile isteyen herkesin belirli bir seviyede gerekli bilgiye ulaşabileceğini sözlerine ekledi.