Obezitede 4. Sıradayız.

Obezitede 4. Sıradayız.

Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD) ile Bursa Sağlık ve Eğitim Gönüllüleri Derneği (BUSADER) işbirliği ile BUSİAD Evi'nde "Obezite ve Yandaş Problemler" konulu seminer düzenlendi.

Seminerde konuşan Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özen Öz Gül, obezitenin dünyanın yeni kronik hastalığı olduğunu söyledi. Doç. Dr. Gül, Türkiye'de de obezitenin giderek arttığını belirtirken, "Ülkemiz obezitede dünya 4.'sü durumunda. Her 3 kişiden birisi obezite ile mücadele ediyor. " dedi.

Obezitenin sigaradan sonra en büyük ölüm sebebi olduğunu da kaydeden Doç. Dr. Gül, şunları kaydetti:
Dünya sağlı örgütünün rakamlarına göre, her yıl 3 milyon insan obeziteye bağlı nedenlerle hayatını kaybediyor. 1980'lerde yüzde 10-15 olan bugün çok yüksek oranlara çıktı.  Obezite tüm vücut sistemlerini etkiliyor. Vücut kitle endeksi 30'u üzerinde olanlarda yaşam süresi 3 yıl kadar, 40 üstü olanlarda 8-10 yıl kısalıyor. Yüzde 7 oranında zayıflayanlarda diyabete yakalanma ihtimali yüzde 60 azalıyor."

Çevresel faktörlerin giderek etkisini artırdığını kaydeden Gül, ucuz ve kalorisi yüksek besinlere ulaşımın giderek arttığını ve obezitedeki etkilerinin de yüksek olduğunu söyledi. Fast-food beslenmede porsiyonların ve kalori oranlarının da yıllar içinde çok arttığını kaydeden Doç. Dr. Gül, "Bir patates kızarmasındaki kalori geçmişte 220 iken şimdi 630'a çıkmış durumda. Tv başında geçirilen süreler de obeziteyi artırıyor" dedi.

Gül, kahvaltı yapmanın önemli olduğunu, kişinin yaşam alışkanlıklarına göre diyetler uygulanması gerektiğini, yaşamdaki hareket miktarının mutlaka artırılması gerektiğini de ifade etti. Gül, çevresinde obez insanlar bulunanların obez olma ihtimalini de, "Arkadaşı obez olanların yüzde 57, kardeşi obez olanların yüzde 40, eşi obez olanların da yüzde 33 obez olma ihtimali var" dedi.

Doç. Dr. Özen Öz Gül'e, konuşmasının ardından BUSİAD Genel Koordinatörü Basri Tüfekçioğlu, BUSADER Başkanı Zerrin Özgüle ve Prof. Dr. Kaya Aksoy, tarafından Çek Kır Çiçekleri kampanyasına adına yapılan bağışın sertifikası sunuldu.