Öğrenciler, CV hazırlama ve mülakat teknikleri hakkında bilgi aldı.

Öğrenciler, CV hazırlama ve mülakat teknikleri hakkında bilgi aldı.

Öğrenciler, CV hazırlama ve mülakat teknikleri hakkında bilgi aldı.

Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (BUSİAD) Uludağ Üniversitesi işbirliği ile gerçekleştirdiği seminerlerin sonuncusu “CV Hazırlama ve Mülakat Teknikleri” konu başlığı ile Uludağ Üniversitesi Prof. Dr. M. Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde yapıldı. Hugent Hizmet ve Danışmanlık Ltd. Şti. İş Geliştirme Direktörü İnci Tunalı’nın konuşmacı olduğu programa; makine, tekstil, elektronik, çevre ve otomotiv mühendisliği bölümü öğrencileri katıldı.

İş arayışının ilk aşamasının karşıdan bakıldığında çok net bir şekilde görülebilecek bir öz geçmiş ile başladığını söyleyen İnci Tunalı; kendini ifade edemeyen ve genel cümlelerden oluşan bir öz geçmişin, daha ilk adımdan itibaren özensiz bir çalışma olarak kendini göstereceğini belirtti. Söz konusu öz geçmişte ilgili iş hakkında bilgi sahibi olunan, tecrübesi ile bilgisi örtüşen, kişisel özellikleri ile mesleki yetkinliklerini birleştirmiş bir profil oluşturulmasının hedeflenmesi gerektiğinin altını çizen Tunalı; “Öz geçmişle ilgili tek bir doğru yok. Hem görsel hem içerik açısından sade ve bugüne kadar yaptıklarımızı kısa ve öz bir şekilde aktaran bir öz geçmiş sizi ön plana çıkarabilir. Öz geçmişte kullanılan fotoğraflar da çok önemli. Sade renklerden oluşan ve kurumsal kimliği aktaran fotoğraflar seçmemiz gerek. Firmalar artık sosyal medya hesaplarına da bakıyor. O nedenle sosyal medya hesaplarımızı da iyi yönetmemiz gerekiyor” diye konuştu. Tunalı, şöyle devam etti: “Belirli bir düzen içinde adres, eğitim, kişisel bilgiler, ek donanımlar ve iletişim bilgileri net bir şekilde ifade edilmeli. Bilgiler günümüzden geçmişe doğru sıralanmalı. Kendimizi daha kurumsal anlamda ifade edeceğimiz ifadelere yer verilmeli. Mail adresinde kullanılan isim dahi çok önemli artık. Ben şahsen ‘X’ kuşağı olarak ‘Y’ kuşağını çok seviyorum. ‘Y’ kuşağı teknolojiyi iyi kullanıyor ve kanalları çok açık. Bu tür konular bu kuşağa biraz basit gelebilir ama bu konuların iş kaybına dahi yol açabilecek detaylar olduğu unutulmamalıdır. Bir başka önemli konu da başvuracağımız şirketi iyi tanımamız gerektiğidir. Her firmaya aynı CV’yi göndermemiz doğru olmayacaktır. Her firmaya özel, ayrı bir ön yazı gerekiyor. Mülakat deneyimini önemsemek gerekir. Mülakat daveti aldığınız firmaya mutlaka gidin. Orada karşılaştığınız olumsuz bir durum, bir sonraki mülakatta dikkat ettiğiniz bir konu olacaktır ve size avantaj sağlayacaktır.”

“Öne geçmek için fark yaratmak gerek”

İş görüşmeleri sırasında heyecanlanmanın son derece normal olduğunu dile getiren Tunalı, yaşanacak olası heyecanın kişilerin moralini bozmaması gerektiğini ifade etti. Tunalı, heyecanlanma durumunda kişilerin hemen kendilerini toparlaması gerektiğine değinerek, görüşme sonunda güçlü bir şekilde karşı tarafın elini sıkarak olumlu mesaj verilmesi gerektiğini belirtti.  Görüşme saatini ve görüşmeye gidilecek yeri e-mail ortamında yazılı olarak istemenin de bir avantaj olacağını kaydeden Tunalı, “Kişinin görüşme saati, gidilecek yer, görüşülecek kişi ve gidilecek mesafe gibi tüm detayları önceden planlaması gerek. Bu olası bir gecikmeyi önleyecektir. Görüşmeye 10 dakika önce gitmek olumlu bir izlenim oluşturacaktır. Ayrıca görüşmeye gidilecek kurumun yapısına göre kıyafet organize etmek gerek. Kıyafetlerimiz özenli, temiz, sade olmalı ve kendinizi rahat hissedeceğimiz kıyafetler tercih edilmeli. Yapılan araştırmalara göre mülakatlarda dış görünüşün payı yüzde 20-25 etki ediyor” diye konuştu. Tunalı, şöyle devam etti: “Günümüzde artık firmalar iş görüşmesine gelen adayların kendilerini tanımalarını bekliyor. Görüşme sırasında sorulan sorulara net, kısa ve samimi cevaplar vermek size artı puan kazandıracaktır. Görüşmede soru da sorabilirsiniz. Sorulabilecek sorular arasında şirketin kariyer hedefleri ve yeni mezunlara yönelik uygulanan eğitim planları gibi konular öne çıkabilir. Ne istediğinizi çok iyi bilerek iş hayatına atılmanız size avantaj sağlayacaktır. Görüşmelerdeki bir başka önemli nokta ise beden dilidir. Karşınızdakiyle göz teması kurmalısınız. Hangi üniversiteden mezun olduğumuz önemli ama bu mezuniyetin üzerine kişisel özelliklerinizi, donanımınızı ve bilgi birikiminizi ekleyebilirseniz o zaman fark yaratıyorsunuz. Görüşmeden sonra firmaları hemen aramak da doğru değil. Firmalara seçme ve değerlendirme süreci için biraz zaman tanımak gerekir. Dilerseniz 1 hafta - 10 gün sonra sizinle görüşme yapan kişiye mail atabilirsiniz. Şunu unutmamak gerek: Hayatta ya tozu dumana katarsın, ya da tozu dumanı yutarsın. Fark yaratırsanız binlerce kişinin önüne geçersiniz ve fark yarattığınız sürece sizi kimse tutamaz.”