"Öğrenme stilinizi bilirseniz ona göre strateji kurabilirsiniz"

"Öğrenme stilinizi bilirseniz ona göre strateji kurabilirsiniz"

Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD)-Uludağ Üniversitesi Felsefe Bölümü ve Bursa Felsefe Kulübü paydaşlığında gerçekleştirilen 2019-2020 Felsefe Söyleşileri dizisinin dördüncüsü BUSİAD Evi'nde gerçekleştirildi.

Felsefe Söyleşilerinin Ocak ayı konuğu Bursa Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Yabancı Diller Eğitimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zübeyde Sinem Genç oldu.

Prof. Dr. Genç, "Öğrenme stilleri ve stratejileri" konulu bir sunum gerçekleştirdi. Prof. Dr. Genç, öğrenme stillerinin doğuştan insanda var olan ve değiştirmenin çok da mümkün olmayan özelliklerinden kaynaklandığını ifade etti. Prof. Dr. Genç, öğrenme stratejilerinin ise öğrenilebilir ve doğal olarak öğretilebilir olduğunu ifade etti.

Öğrenme stilleri ve stratejileri hakkında geniş bir sunum yapan Prof. Dr. Genç, "Öğrenmede başarılı olmak için stilimizi keşfedip, bu stile uyacak stratejileri belirlememiz durumunda öğrenme sorununu çözeriz" dedi.

Prof. Dr. Genç, öğrenme stillerinin 4 ana boyutu bulunduğunu ifade ederek şunları söyledi:

"Görsel, işitsel, hareket odaklı ve dokunma odaklı öğrenmeyi ifade eden Algısal tercihler. Dışa dönük/içe dönük, gelişigüzel sezgisel/ardışık duyumsal, mantıksal/duygusal, sonuç/ süreç odaklı öğrenmeyi tanımlayan kişilik türleri. Tercih edilen genellik derecesine göre ise bütünsel ve analitik. Biyolojik farklılıklara göre ise bioritm, öğrenirken yeme-içme ihtiyacı ve yer olarak boyutlandırabiliyoruz öğrenme stillerini."

Öğrenme stratejilerinin öğrenme stillerine göre uygulanmasının yanı sıra zamanında, göreve göre ve yerinde uygulanmasının önemli olduğunu da ifade eden Prof. Dr. Genç, "Özet çıkarmak bir öğrenme stratejisidir. Ancak sınavdan bir saat önce özet çıkarılırsa pek de bir yararı olmaz" dedi.

Prof. Dr. Genç'e sunumunun ardından BUSİAD Genel Koordinatörü Basri Tüfekçioğlu tarafından Çağdaş Eğitim Kooperatifi Kır Çiçekleri projesine yapılan bağış sertifikası sunuldu.