"Önce ateş düşürülmeli"

"Önce ateş düşürülmeli"

Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay, Mayıs 2020 enflasyonun yüzde 1,36, yıllık enflasyonun ise yüzde 11,39 gibi yüksek çıkmasının, beklenen bir gelişme olduğunu belirterek, "Ateşi düşürmek için enflasyonun bir parça yükselmesi normal" dedi.

BUSİAD Başkanı Türkay, salgın başladığında ekonomi açısından en önemli meselenin çarkların durmaması olduğunu ifade ettiklerini hatırlatarak, şunları söyledi:

"Mart ayında, salgına karşı para musluklarının açılması gerektiğini belirtmiş ve bunun doğuracağı enflasyon ve başka yan etkilerin şimdilik göz ardı edilebileceğini ifade emiştik. O gün acilen ekonominin ateşini düşürmek gerekliydi. Bugün de bu süreç tamamlanmış değil. O nedenle, bir süre yüksek enflasyonun olması kabul edilebilir bir durum. Yaz aylarında tarla ve bahçelerden gelecek ürünlerle, gıdada fiyat düşüşü yaşanırsa, sorunu daha kolay çözebiliriz. Yaz sonunda, daha makul enflasyon rakamları görmeyi umuyoruz. Bu anlamda artık tüm sektörlerde sağlığı gözardı etmeden üretimi ve ihracatı artırabilirsek, çözüm de kolay olur. Çıkış da V şeklinde olabilir."

BUSİAD Başkanı Türkay, yeni normalin rehavete neden olmasının, daha büyük yıkımlara neden olacağını da kaydederek, maske, mesafe ve hijyen üçlüsünü akıldan çıkarmamak gerektiğini de kaydetti.