"Önce zihniyet değişmeli"
Yeşil ekonomiye uyum sağlama yolunda atılan olumlu adımlar, BUSİAD Evi Konferans Salonu'nda konuşuldu.
Toplantıda konuşan İpeker AŞ. Yönetim Kurulu Üyesi İhsan İpeker, limitli yaşamanın şart olduğunu ifade ederek, "Zihniyetlerin değişmesi gerekir" dedi.
Aile İşletmeleri Derneği TAİDER ile BUSİAD'ın birlikte gerçekleştirdiği "Yeşil Sektörler Buluşması" başlığında düzenlenen etkinliğin açılışında konuşan BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Buğra Küçükkayalar, BUSİAD'ın bir öngörü kuruluşu olduğunu ifade ederek, "Yıllardır dijitalleşme ve yeşil ekonomi üzerine çabalarımız ondan. Geleceğe ışık tutmaya çalışıyoruz" dedi. Küçükkayalar, "Bütün etkinliklerimizin ana sloganı nerdeyse sürdürülebilirlik oldu. Biz Bursa için sürdürülebilir olmayı tarım, turizm ve sanayi dengesinde görüyoruz. Yoğunluğu artırmayacak, dijital ve yeşil ekonomi dönüşümlerini gerçekleştirmiş, tarım alanlarını koruyan, katma değeri yüksek ürünler üreten bir sanayi ile yine yeşil ekonomi ve dijitalleşmeyi kullanan bir tarımsal üretimin yan yana olabileceği görüşündeyiz" diye konuştu.
TAİDER Yönetim Kurulu Başkanı Tekin Urhan ise açılış konuşmasında, "Hem kendi şirketimiz için hem de dünya için yeşil üretim biçimlerinin benimsenmesinden başka bir çarenin olmadığı ortada. Bu gerçeği ne kadar çabuk idrak eder ve üretim biçimlerimizi buna göre şekillendirirsek organizasyonel dayanıklılık, sürdürülebilirlik, aile şirketlerinin sağlıklı devri gibi konular önümüze çıkan engeller olmak yerine bizi geleceğe taşıyan birer mancınık haline gelecektir" ifadelerini kullandı.
BUSİAD Avrupa Yeşil Mutabakatı Görev Gücü Başkanı Hüsamettin Çoban'ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen toplantıda, HKTM Yönetim Kurulu Başkanı Tunç Atıl, fabrikalarını yaparken nasıl LEED Sertifikası aldıklarına ilişkin yolculukları hakkında bilgiler verdi. Atıl, fabrikanın hafriyat sürecinden, su giderlerine kadar yapılan işlerin sertifikanın öngördüğü şekilde yapıldığını ve geldikleri noktadan çok memnun olduklarını söyledi. Atıl, çatıya yerleştirdikleri güneş panelleriyle enerjilerinin neredeyse yüzde 80'ini kayıp kaçak olmadan kullandıklarını da ifade etti.
TOFAŞ Direkt Malzeme Satın Alma Müdürü Ferruh Arar da, 2017 yılında yeşil satın alma sistemine geçtiklerini kaydederek, çalıştıkları firmalara gönderdikleri soru setleriyle hem TOFAŞ'ın çevreye olan etkisini hem de TOFAŞ için üretim yapan firmaların etkilerini ölçümleme şansını elde ettiklerini söyledi. Arar, TOFAŞ için üretim yapan firmaların çevre puanları olacağını da belirterek, yeşil ekonomide lojistik yakınlığın önemini rakamlarla anlattı.
İpeker AŞ. Yönetim Kurulu Üyesi İhsan İpeker ise, yeşil ekonomi meselesinin bir vicdan muhasebesi haline gelmesi gerektiğini dile getirdi. 1865'ten beri İpeker Ailesi olarak tekstille uğraştıklarını kaydeden İpeker, insanı dünyanın sahibi olarak gören antroposentrik anlayıştan insanı dünyadaki canlıların parçası olarak gören ekosentrik anlayışa evrildiklerini söyledi. İpeker, bu yaklaşımla bugün vegan tekstil üretimine geçiş nedenlerini de aktarırken, çevreyi en çok kirleten sektörlerin, biyokimya, tekstil ve hayvancılık olduğunu ve bu üçünün de aslında tekstilde birleştiğini de kaydetti. Yeşil ekonomiye geçişin yaptırımlarla değil, aynı havayı soluduğumuz, aynı domatesi yediğimiz gerçeğini kavramakla mümkün olacağını da ifade eden İpeker, "Mesele limitli bir yaşam gerçeğini anlamakta. Zihniyetlerin değişmesi gerekir" dedi.
Konuşmaların ardından katılımcılara BUSİAD tarafından adlarına, ÇEK Kır Çiçekleri için yapılan bağışın sertifikası, TAİDER'den de birer hediye sunuldu.