Otistik bireylerin iş yaşamına kazandırılması konuşuldu.

Otistik bireylerin iş yaşamına  kazandırılması konuşuldu.

Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD), Eker Süt ve Türkiye Otizm Erken Tanı ve Eğitim Vakfı (TOHUM), BUSİAD Evi'nde bir araya gelerek, giderek artan otizme karşı iş dünyası olarak yapılabilecekleri konuştu.

TOHUM Vakfı Yönetim Kurulu Danışmanı Özgül Özel, 40 yıl önce 2 bin 500 kişide bir görülen otizmin, günümüzde 36'da 1'e düştüğünü ifade etti. Türkiye'de, 2 milyona yakın otistik insanın olduğunu, bunun da hanelerin yüzde 10'una denk geldiğini ifade eden Özel, "Otizmde tedavi yok eğitim var" anlayışla hareket ettiklerini dile getirdi.

Bursa'da otistik insanların iş hayatına kazandırılması için 6.5 yıldır çalışan Eker Süt temsilcileri ise 13 otistik bireyin, Eker'de halen iş koçlarının da desteğiyle istihdam edildiğini ifade ettiler.

Görüşmede, rutin işlerde çok başarılı olan ve kurum aidiyeti yüksek olan otistik bireylere dönük devletten destek beklendiği de ifade edildi. İş koçlarının maliyetinin devlet tarafından karşılanması gerekliliğinin dile getirildiği görüşmede, iş kanunu gereği işletmelerin yüzde 3 oranında engelli birey çalıştırma zorunluluğu da hatırlatıldı.

Görüşmede Eker Süt'te hayat bulan uygulamanın BUSİAD üyelerine aktarılması için bir toplantı yapılması da gündeme geldi.