"Paraya ulaşmak zaten zordu şimdi daha da zor olacak"

"Paraya ulaşmak zaten zordu şimdi daha da zor olacak"

Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay, 2021 kazançları için uygulanacak olan finansman gider kısıtlamasından vazgeçilmesi gerektiğini söyledi.

BUSİAD Başkanı Türkay, finansman gider kısıtlamasının, şirketlerin yabancı sermaye yerine kendi öz kaynaklarıyla finanse edilmesini amaçladığını belirterek, "Ancak paraya ulaşmanın zor ve maliyetli olduğu bir dönemde iş daha da zorlaşmış ve pahalı hale gelmiştir" dedi.

Türkay, şunları ifade etti:

"Öz sermayenizden fazla yabancı kaynak kullanmanız durumunda bu kaynağın öz sermayeyi aşan bölümünün yüzde 10'u gider olarak düşürülemeyecek. Bu da kurumlar vergisini yüzde 2.5 artıracak. Zaten güç koşullarda iş yapan işletmeler için bu yük hiç azımsanamaz. İşin kötü tarafı üretim için alınan malların bedeli için yapılan borçlanma da bu statüde olacak. Üretim gittikçe zorlaşacak.

Neyse ki yatırımlar istisna tutulmuştur. Düzenlemeye göre yatırım maliyetine eklenen faiz, kur farkı, vade farkı vb. giderler bu düzenleme dışında tutulmaktadır.

Düzenlemenin nihai amacı olan "yabancı kaynaktan ziyade öz kaynak ile finansman yöntemi" bu gibi vergi yükü artırıcı uygulamalar yerine, teşvik sistemi ve para kaynaklarına ulaşımın kolaylaştırılmasıyla sağlanmalıdır. "

BUSİAD Başkanı Türkay, pandemi ortamında böylesine bir uygulamanın tüm sektörlerde sıkıntıya neden olacağını belirterek, "İktidarı bu tercihlerinden vaz geçmeye davet ediyoruz" dedi.