"Patent verisi geleceği tahmin etmenizi sağlar"

"Patent verisi geleceği tahmin etmenizi sağlar"

Destek Patent Avrupa ve Türkiye Patent Vekili Hakan Özcan, patent verilerinin analiz edilmesiyle, gelecek tahminleri yapmanın mümkün olduğunu söyledi.

Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD) Endüstri 4.0/Dijital Dönüşüm Platformu tarafından, "Patent verilerini değere dönüştürme, kazanım sağlama ve patentli ürünlerde kurumlar vergisi muafiyeti" başlıklı çevrim içi toplantı düzenledi.

Destek Patent Avrupa ve Türkiye Patent Vekili Hakan Özcan'ın konuşmacı olduğu toplantının yöneticiliğini, BUSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Tuncer Hatunoğlu gerçekleştirdi.

Destek Patent Avrupa ve Türkiye Patent Vekili Hakan Özcan, "Patentler değerli olanı gün yüzüne çıkarır. Yenilikleri takip etmek istiyorsanız patentleri takip etmeniz gerekir. Patent veri tabanından trendleri analiz edebilirsiniz. Patent verileriyle gelecek tahminleri de yapabilirsiniz" dedi.

Özcan, Destek Patent olarak, üniversitelerin bile girişimcilik için biraz geç olduğu düşüncesiyle, "Fikrine Sahip Çık " mottosuyla liselerde de farkındalık eğitimi verdiklerini söyledi. Özcan, trendleri ve geleceği tahmin edemediği için kaybolan markalara da dikkat çekerek, "Kodak'ın patent hareketlerini incelediğimizde zamanla eridiğini görüyoruz. Motorola için de öyle. Nokia da öyle. Marka değeri ile patent sayılarının düşüşü paralel gidiyor. Patent sayılarınızı marka değerinizle birlikte yürütmüyorsanız başarılı olamıyorsunuz. Yıkıcı inovasyon sektörün dışından geliyor. Otomotiv sektörü örneğin böyle. iPhone öyledir.

Ülke başvuru grafiklerine bakınca, 1995 yılında dipte olan Çin, bugün ABD'yi geçti. Japonlar 2001'den itibaren düşmeye başladı.

Patentler değerli olanı gün yüzüne çıkarır. Veriyi bilgiye bilgiyi bilgeliğe çevirebilir. Patentlerin yüzde 90'ı serbest kullanımda. Yüzde 10'u korunuyor. Yenilikleri takip etmek istiyorsanız patentleri takip etmeniz gerekir. Patent veri tabanından trendleri analiz edebilirsiniz. Patent sınıflarının nereye gittiğini görmenizi sağlar. Gelecek tahminleri yapabilirsiniz.

Patent Pazarı internet sitesinde patent süresi dolan ve Türkiye'de korunmayan patentleri de görebilirsiniz. Değer üretebiliriz. Patent veri tabanları hibe edilmiş patentlerle doludur."

Özcan, patent verilerinin takibinin, sektörlerdeki en değerli patentleri görmemizi, bu değerli olan patentleri ihlal etmeden yeni ürünler ortaya koymamızı, patent verilerinden buluşçulara ulaşmamızı, sektörün yaşamış olduğu zorlukları ve kimlerle işbirliği yapmamız gerektiğini bizlere gösterdiğini de kaydetti.

Özcan, patentli ürünlerde kurumlar vergisi muafiyetinden de bahsederek şunları söyledi:

"Ar-Ge'si Türkiye'de yapılacak. Yurt dışı müdahillik var ise Türkiye kısmı ayrılacak. Patent alan proje, teknokent firmasından çıkmamış olacak. Elinizde araştırma raporlu belge almış bir faydalı model veya incelemeli patenti olacak. Mutlaka üretimde kullanılacak bir patent olacak. Bunları sağlayan patentli ürün sayesinde, elde edilen kazanç kurumlar vergisinden yüzde 50 olarak düşürülür.

Buluşumuzla ilgili 1 milyon liralık kazanç ortaya çıktıysa, 250 bin lira olarak ödeyeceğimiz kurumlar vergisini yüzde 50 indirimle 125 bin lira öderiz."

Özcan, sunumunun ardından soruları da yanıtladı.