"Piyasa ekonomisine dönüldü"

"Piyasa ekonomisine dönüldü"

Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay, son iki hafta içinde ekonomi cephesinde alınan kararların, yapılan açıklamaların Türkiye'nin piyasa ekonomisine tekrar dönüşü olarak değerlendirdi.

BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Türkay, şunları dile getirdi:

"Önce Merkez Bankası Başkanlığı'nda, ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndaki değişim, bunları destekler nitelikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ekonomi ve hukukta reform yapılacağı açıklaması ve son olarak Merkez Bankası'nın beklenen faiz artırımı, piyasa gerçeklerine göre adımlar atılacağını gösterdi. Faiz elbetteki fiyat istikrarı ve büyüme için olumlu bir durum değil ancak yukarıda saydığımız gelişmeler doların 2 haftada 1 lira civarında gevşemesini sağladı. Türkiye'nin ciddi bir döviz problemi var. Pandemi de bu problemi özellikle turizm gelirlerindeki düşüş nedeniyle daha da arttırmıştı. Dövize yöneliş çok yüksekti. Artık en azından dövizde bir parça elimiz rahatlamış ve Türk Lirası'na yönelme sağlanmış olur. Bunun üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın söylediği reformlar da gerçekleşirse o zaman buradan V şeklinde çıkmak mümkün olur. Tabi bu reformlara bir de eğitimi eklemek şartıyla. Ne üreteceksek eğitimli insan gücüyle üreteceğimiz gözden kaçırılmamalı. Bunlardan sonra ilk hedef cari açığın sıfırlanması hatta artıya geçmesi olmalı."

BUSİAD başkanı Türkay, bugünlerde pandeminin tekrar tırmanışa geçtiğini de hatırlatarak, "Ekonomi cephesinde işlerin durmaması için bizler gayret ediyoruz. Halkımız da maske, mesafe ve temizliğe azami uymalı. Hatta mümkünse evlerinde kalmalılar" dedi.