SİAD'LARI PANDEMİ Mİ DURAKLATTI?..

SİAD'LARI PANDEMİ Mİ DURAKLATTI?..

Haberin orijinal kaynağı; https://www.yenimarmaragazetesi.com/siad-lari-pandemi-mi-duraklatti-17471.html

SİAD'LARI PANDEMİ Mİ DURAKLATTI?..

Herkes çok iyi bilmeli ki; dernekçilik zor bir iş artık...Özellikle mesleki ve dayanışma anlamında faaliyet gösteren dernekler için, bu çok daha zor...Hem bir taraftan bu zorlu pandemi ve ekonomi koşullarında ticari faaliyetinizi sürdürmek ve ayakta kalmak için yoğun çaba harcayacaksınız, öte yandan da başkanı veya yöneticisi olduğunuz STK'yı aktif bir kuruluş olarak devamını sağlayacaksınız. Nereden bakarsanız bakın, STK kuruluşlarının başkan ve yönetim kurulu üyelerini içtenlikle kutlamak gerekiyor. Bir koltukta 2 karpuz taşıdıkları için...Kısacası; STK yöneticisi olmak zorlu iş bugünlerde...

Şimdi sizlere Türkiye ve Bursa'nın STK genel fotoğrafını vermek istiyorum. Ülkemizde şu anda 121.754 STK aktif olarak faaliyet gösteriyor.191.491 STK'nın da fesih kararı ile faaliyetini durdurduğu ülkemizde; 2000 yılında 72.375 olan dernek sayısının, son 20 yılda yüzde 68 artışla 121.754'e yükselmesi sivil toplum çalışmalarının gelişimi anlamında iyi bir gösterge sayılabilir.

Bu 121 bin STK arasında; mesleki ve dayanışma derneği sayısı 38.115 ve bunun 1.516'sı Bursa'da bulunuyor. Mesleki ve Dayanışma Dernekleri arasında yer alan SİAD sayısı da 102 olarak bakanlık kayıtlarında yer alıyor. Yani Bursa'da; kayıtlarda etkin olarak yer alan SİAD sayısı; 102...

                            SİADLAR LİGİNDE; BUSİAD YİNE LİDER

2017 Yılından beri; arşivimdeki SİAD faaliyet dosyalarını baz alarak "Bursa'nın En Etkin SİAD'larını" belirlemeye çalışıyorum. Bu tür derneklerin kamuoyuna yansımış faaliyetlerini değerlendirerek, objektif anlamda hazırlamış olduğum bu liste, aslında kendi kişisel değerlendirmemi içerse de, ekonomi alanında yazı yazan bazı meslekdaşlarımın da görüşlerini alınarak oluşturuluyor.

Yoğun bir pandemi krizinin yaşandığı 2020 yılında; yaptığı etkinlikler ve ekonomik alandaki her gelişmeyi (işsizlik-dış ticaret-enflasyon gibi) görmezden gelmeyerek, doğru zamanda-doğru açıklamalar yapan BUSİAD; bence Bursa SİAD'lar Liginde ilk sırada yer alıyor.

BUSİAD Başkanı Ergun Hadi Türkay'ı ikinci başkanlık döneminde daha etkin gördüğümü söylerken; 1978 yılında kurulan ve 259 üyeli bu derneğin Anadolu'nun ilk SİAD'ı olduğu gerçeğini bir kez daha hatırlatmakta fayda görüyorum. Online olarak gerçekleştirilen Çekirge Toplantıları'nda ilginç isimleri ağırlayan BUSİAD; ekonomist Prof. Dr. Kenan Mortan ve Emekli Büyükelçi Uluç Özülker'i üyeleri ile buluşturdu. Tüzüğündeki; vizyon-misyon ve stratejiyi en değerli bir şekilde buluşturan BUSİAD; en son olarak "Atık ısıdan enerji üretimi"  konusunda bir etkinlik planladı

Bursa ekonomisi konusunda her zaman cesur görüşler sunan ve 5 N-1 K kurallarına uygun açıklamalarını izlediğimiz BUSİAD, 2020 yılında kentin en iyi SİAD'ı olmayı fazlasıyla hak etti.

                               BALKANTÜRKSİAD'IN BAŞARISI

Yine kentimizdeki en başarılı STK'lardan biri ile devam ediyorum. 401 üyesi ile kentimizin en çok üyeye sahip SİAD'ı olan BALKANTÜRKSİAD; Başkan Berat Tunakan ile başarıdan başarıya koşuyor. 2011 yılında kurulan ve henüz 9 yıllık bir geçmişi olan BALKANTÜRKSİAD; "Biz güçlü ve büyük bir aileyiz" mottosu altında gerçekten iyi işler çıkarıyor. Günün pandemi koşullarına rağmen; "İşimizi büyütmek ve cirolarımızı artırmak" sloganlı BALNET Grubu toplantılarını sürdüren dernek, yurtdışı ekonomi zirvelerini pandemi nedeniyle sürdüremese bile, 20 Kasım'da gerçekleştirdiği 25. Sinerji Toplantısı'nda iyi bir konuğu üyeleri ile buluşturdu. AB nezdinde T.C. Daimi Temsilcisi ve Büyükelçi M. Kemal Bozay, AB'nin kredi ve hibeleri konusunda dernek üyeleri ile online bir toplantı gerçekleştirdi. Bu buluşma çok fazla takip edildi.

BALKANTÜRKSİAD; bu çaba ve etkinlikleri ile kentin en başarılı ikinci SİAD'ı oldu.

1987'de kurulan ve şu anda 261 üyesi ile faaliyetini sürdüren DOSABSİAD ise; yoğun bir çalışma dönemi geçirdi 2020 yılında... 548 firmada çalışan 45 bini aşkın çalışanın bulunduğu DOSAB'a enerji katan DOSABSİAD; başkan Nilüfer Çevikel liderliğinde yine online olarak önemli konukları ağırladı. DOSABSİAD'li üyeleri Strateji Uzmanı Metehan Demir ve Ekonomist Murat Sağman ile buluşturan dermek, yılın en etkin 3.SİAD'ı oldu.

MUSİAD Bursa Şubesi, kentin en aktif 4. SİAD'ı olurken, genellikle üyeleri ile yaptığı sektör toplantıları ile dikkati çekti. MUSİAD Bursa Şubesi Başkanı Nihat Alpay; 2020 yılında online yapılan sektörel bazlı üye toplantıları ve protokol ziyaretlerine ağırlık verdi. MUSİAD-Bursa; Bursa Şehir Hastanesi'ne yaptığı 50 adet Ateşölçer bağışı ile de dikkatleri çekti.

Bugüne dek yaptığı etkinliklerle Bursa'nın en Çevreci SİAD'ı olan ve yaptığı çevre yarışmaları ile bir sanayi kuruluşunun aynı zamanda çevreyi koruyabileceğini de kanıtlayan BOSİAD; 2020 yılında çok fazla öne çıkamasa da, özellikle mesleki eğitime katkı sağlamaya devam etti. BOSİAD'ın vizyoner Başkanı Rasim Çağan; Bursa Organize Sanayi Bölgesi'ndeki fabrikalarda çalışanların çocukları için düzenledikleri "Emeğin cinsiyeti olmaz" temalı Resim Yarışması ile derneğin insanlara güzel bir bakış açısını bir kez daha ortaya koydu. BOSİAD; bu çalışmaları ile kentin en etkin 5. SİAD'ı oldu.

                      DURGUN SİADLAR VE ESAMESİ OKUNMAYANLAR

Daha önceki SİAD Ligi sıralamalarında hep ilk 10'a girmeyi başaran GESİAD-Bursa, NİLSİAD, TÜMSİAD, BUMİAD, TÜGİAD- Bursa, BUİKAD gibi STK'lar; 2020 yılına iyi başlasalar da, Mart'ta başlayan pandemi nedeniyle duraklamaya geçtiler. Bu STK'lar pandemi sürecinde ilk 5'e girecek şekilde yoğun faaliyette bulunamadılar.

Bu durgun SİAD'lardan sonra, etkinliği daha az olan kuruluşları yazmaya çalışıyorum şimdi de... ÇASİAD, HOSABSİAD, BEKSİAD, BARSİAD ve RUMELİSİAD gibi STK'larımız; sadece bir veya 2 kez yaptığı açıklamalar ile 2020 yılı etkinliğini sürdürdüler.

Bu arada 2020 yılında esameleri okunmayan ve çoğunluğu ilçelerimizde faaliyet gösteren SİAD'ları da yazmak ve de onları 2021 yılı için yüreklendirmek istiyorum: YESİAD, KARSİAD, ORSİAD, Tosyöv-BURSA, İZGİAD, Akçalar Sanayici ve İşadamları Derneği, Anadolu Arslanları Bursa Şubesi, Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği, Bursa Asansör Sanayicileri Derneği, BURSİAD, İSSİAD, ANASİAD, BİSİAD, MOBSİAD, MADSİAD, BATISİAD, GÜSİAD, CUMSİAD ve BUSBİAD ...

Umarım bu zorlu pandemi ve ekonomi koşulları, 2021 yılının ilk 6 ayında sona erer de; bu son listede yer alan SİAD'larımız da, görüş- öneri ve etkinlikleri ile Bursa ekonomisine daha fazla katkıda bulunurlar.

 

Özlü sözlerDostluğun kolları; birbirimizi dünyanın bir ucundan bir ucuna kucaklayabilecek kadar uzundur. (MONTAİGNE)

                       

                    DOSABSİAD'ın inovasyon ve istihdama katkı çabası!..  

Son aylarda yaptığı ekonomik açıklamalar ve etkinliklerle "Ben buradayım" mesajı veren az sayıdaki SİAD'tan birisi de; DOSABSİAD'tır. Yaklaşık 45 bin çalışana istihdam yaratan bir sanayi bölgesinin temsilcisi olan DOSABSİAD'ın Başkanı Nilüfer Çevikel'de, çevresinde çalışma ve başarma heyecanının içinde fazlasıyla hisseden bir STK lideri olarak tanınıyor.

Geçtiğimiz Salı günü; 2020 yılına dair bir değerlendirme açıklamasını takip ettiğimiz DOSABSİAD Başkanı Nilüfer Çevikel, 169,5 milyar dolar olarak gerçekleşen yıllık ihracat rakamından duyduğu mutluluğu dile getirdi. İthalatın da 219,4 milyar dolar olması ve ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 77,3'e yükselmesi, Başkan Çevikel'i yeterince mutlu etmiş olacak ki; Türk sanayicisinin ve ihracatçısının "üretimden ve bu üretimi dışsatım olarak değerlendirmesinden" hiçbir koşulda vazgeçmemesi gerektiğine dikkat çekti.

DOSABSİAD'ın başarılı Başkanı Nilüfer Çevikel'in bana göre açıklamadaki en önemli ayrıntısı inovasyon konusundaydı. Benim de özellikle ilgi alanım içinde olan ve kısaca "para kazandıran yaratıcı yenilik" olarak tanımlanan inovasyon konusunda da görüşler sunan Başkan Çevikel: "Dış ticaret rakamları da gösteriyor ki; bizim önceliğimiz üretim olmalıdır. Yerli ve katma değeri yüksek olan değerli üretim ile ithalatımızı azaltıp ihracatımızı daha da yukarılara taşıyabiliriz. İnovatif fikir ve yatırımlarla da farkımızı ortaya koymalı ve hızlı bir yükseliş trendi yakalamalıyız. 2020 yılı ihracat rakamları, Türk üreticisi ve sanayicisinde bu potansiyelin varlığını işaret etmiştir" diyerek inovatif yatırımların kesinlikle desteklenmesi gerektiğini bildirdi.

İstihdam yaratılması konusunda bir çaba içinde gördüğümüz Başkan Çevikel, konu ile ilgili yaptığı girişimler konusunda da övgüyü hak ediyor.

Birçok STK'nın pandemi uykusuna yattığı bir süreçte; özellikle kaliteli işgücü konusunda çaba harcayan DOSABSİAD Başkanı Nilüfer Çevikel, en son olarak Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz  ile görüşerek istihdam yaratma konusunda ortak çalışma kararı aldı. İşte bu nedenlerle DOSABSİAD; Bursa'nın en etkin 3. SİAD'ı olmayı hak etti.