"Sorunların kaynağı güçlenen Türkiye"

"Sorunların kaynağı güçlenen Türkiye"

Emekli Büyükelçi Uluç Özülker, Türkiye'nin ana hatlarıyla 6 temel dış politika hattında mücadele verdiğini ifade ederek, " Bu sorunların temelinde Türkiye'nin güçlenmesi yatıyor" dedi.

Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği'nin (BUSİAD) pandemi nedeniyle online düzenlediği Çekirge Toplantısı'nın konuğu Emekli Büyükelçi Uluç Özülker oldu.

İkinci Dünya Savaşı'nın ardından Türkiye'nin Batı'da yerini aldığını ifade eden Özülker, Avrupa Konseyi, Birleşmiş Milletler ve son olarak NATO ile Türkiye'nin bu konumunun pekiştiğini söyledi.

Türkiye ile AB'nin ilişkilerinin iki tarafın da birbirini oyaladığı bir şekilde devam ettiğini ifade eden Özülker, "Bizi istemiyorlar. Bizi eldeki kuş gibi görüyorlardı. Ölmeyecek kadar gevşek uçmayacak kadar sıkı tutuyorlar" dedi. AB'ye katılmayı yemeği ve masa düzeni belli olan bir yemek masasına benzeten Uluç Özülker, "sofrada lahmacun da bulunsun deme şansımız yok" dedi. Türkiye AB ilişkilerinde Aralık ayının önemli bir tarih olacağını da kaydeden Özülker, şunları kaydetti:

"Her sene rapor hazırlanır. Müzakere denilen şey de aslında koşulları değil, süreyi belirlemek içindir. AB Raporu'nda ilk kez, tam üyelik müzakerelerinin sonlandırılması yazıyor. 10 Aralık'da zirve toplantısı yapılacak. AB'de 10 Aralık öncesi görüntü negatiftir. O tarihe kadar ne yapabilirsek yapacağız."

AB ve AB'nin başat güçleriyle sorunlar yaşayan Türkiye'nin ABD, Rusya ve Arap ülkeleriyle de sorunları olduğunu kaydeden Özülker, Türkiye'nin sorun noktalarını, Ege, Doğu Akdeniz, Libya, Kıbrıs, Suriye, Azerbaycan nedeniyle Ermenistan olarak sıraladı.

Özülker, sorun noktalarına ilişkin detaylı bilgiler verdikten sonra şöyle devam etti:

"İçinde bulunduğumuz sakal bıyık durumudur. AB ile ticaretimiz toplam ticaretimizin yüzde 55'i gibidir. Bu durumda, bilek güreşine girince sıkıntınız var demektir. Yumuşak karnımız ekonomidir. Cumhurbaşkanımız da söyledi. Bu açıdan bakınca batı ile ilişkileri bozmadan çözüm üretmek durumundayız. Politikamızı mutlaka değiştirmemiz gerek, Mısır'da, Suriye'de ve İsrail'de Büyükelçi yok. Batıyla ilişkilerde taviz verdirmek zorunda bırakıyorlar. Bunu yapmamız kolay değil. Türkiye'yi köşeye sıkıştırdığınız müddetçe, yeni yaşam alanları bulur Türkiye. Batının acımasız yaklaşımıyla Türkiye'nin buralara itildiği de bir gerçektir. Çok merkezli bir dünya oluşuyor. Refah doğuya kayıyor ve bunu değiştirme imkanları yok. "

Özülker, sözlerini "Sonuç olarak bütün dünya ile düşman olmamak gerekli" diye tamamladı.