Tekstil'de dijital dönüşüm BUSİAD'da masaya yatırıldı
Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD) Endüstri 4.0/Dijital Dönüşüm Platformu'nun öncülüğünde BUSİAD Evi'nde "Dijital Dönüşüm ve Tekstil" konuşuldu.
Almanya Aachen Üniversitesine bağlı olarak faaliyet gösteren Teknik Tekstil Enstitüsü ITA (Institut fürTextiltechnik of RWTH Aachen University) direktörü ve Rusya Lomonossow University onursal profesörlerinden Prof. Thomas Gries'in konuşmacı olduğu konferansa, Bursa tekstil sektörünün öncü firmalarının sahipleri ve Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir de katıldı.
Endüstri 4.0/Dijital Dönüşüm Platformu Koordinatörü Tuncer Hatunoğlu, açılışta yaptığı konuşmada insanlığın gelişimine ilişkin bir değerlendirme yaparak, "İnsan, kendi kas gücüyle yapabileceklerinin yerine, farklı bir kaynağı kullanarak refahı artırmanın çabası içinde olmuş. Hayvanları evcilleştirerek yapmış önce bunu. Sonra 1850'lerde buhar gücünü bulmuş. Buna I. Sanayi Devrimi diyoruz. Sonra elektrik, sonra otomasyon ve elektronik. Şimdi 4. Sanayi Devrimini konuşuyoruz" dedi.
BUSİAD olarak, 4. Sanayi Devrimi'yle yapılmak istenenin, artık insanın kas gücüyle bir şeyler yapmasının aşıldığını ve beyin gücünü aşma çabası olduğunu gördüklerini ifade eden Hatunoğlu şöyle devam etti:
"Bunun üzerine 4 ana faaliyet çalışması yaptık. Birincisi üyelerimizin nasıl bir stratejik plan yapması gerekir? İkincisi, teknolojiler konusunda üyelerimizi bilgilendirmek. Üçüncü olarak eğitim. Uludağ İhracatçı Birlikleri ile Dijital Dönüşüm Mühendisi Yetiştirme Programı başlattık. Son olarak da işletme sahiplerine farkındalık yaratmak çabası içindeyiz. Daha önce otomotivle ilgili olarak yaptık. Bugün ise tekstille ilgili olanı gerçekleştiriyoruz. "
Hatunoğlu'ndan sonra Prof. Thomas Gries, "Dijitalizasyon - Dijitale geçmek yada geçmemek" başlığıyla yaptığı sunumunda, Almanya-Türkiye arasındaki ilişkilere de yer verdi.
Gries, konuşmasına 50 yıl önce Türkiye'den Almanya'ya göç eden işçilerin bir kısmının tekstil sektöründe, bir kısmının da maden yatakları gibi alanlarda çalıştığını söyledi. "Her şey beraber çalışma ve dayanışma" sözü ile konuşmasına devam eden Prof. Gries, Atatürk'ün "Medeniyet yolunda başarı yenileşmeye" sözüne de vurgu yaptı.
Tekstilde yenilileşme çalışmaları sırasında,mekanik, filtrasyon, rahatlık, güçlülük gibi yapıların üzerinde durulduğunu söyleyen Prof. Gries, Teknik Tekstil Enstitüsü'nde, 400 kişilik bir ekip ile 4 farklı departmanda bu özellikler üzerine çalıştıklarını belirtti. Prof. Gries sözüne şöyle devam etti;
''Toplumun isteklerinden yola çıkarak; 'Sizin için iplik bazlı(fiber) çözümler' başlığı altında, sağlık, mobilite, çevre, bina ve yaşam, bilgi teknolojisi gibi alanlarda çalışarak, yapılan projelerde doğru malzemelerin kullanılmasını hedefliyor ve nasıl üreticiliğine karar veriyoruz. Günün sonunda da, bilgiyi öğrencilere ve endüstri partnerlerimize aktarıyoruz. Endüsri'ye olan yakınlığı ile avantajda olan enstitüde, aktif çalıştığımız 500'den fazla müşteri ve 15'den fazla da Hightech Teknoloji kümesi bulunmaktadır. Aldığımız yatırımlar 4 Milyar Euro'yu bulmakta ve bu sayede de Avrupa'daki en yüksek yatırım alan kampüs statümüzü korumaktayız. Dört uluslararası lokasyonda hizmet vermekteyiz; Ansan-Güney Kore, Bursa-Türkiye, Aachen-Almanya ve Augsburg-Almanya.''
Prof. Gries, konuşmasını Türkçe "çok teşekkür ederim" diyerek tamamladı. Konferansın sonunda dinleyenlerin sorularını da yanıtlayan Gries'e Endüstri 4.0/Dijital Dönüşüm Platformu Koordinatörü Tuncer Hatunoğlu tarafından özel tasarım bir Türk kahvesi fincan seti hediye edildi.