"Tıbbi tarımla da ilgileniyorum"
Fistaş AŞ. Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Sarı, tıbbi tarım sektörüyle yoğun olarak ilgilendiğini, Manisa Akhisar arasında sahip olduğu 3.5 milyon metrekare arazide organik zeytin üretimi yaptığını söyledi.
Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu üye ziyaretleri kapsamında Fistaş AŞ. Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Sarı'ya konuk oldu. Ziyarette, şirketinin fantezi iplikte geldiği noktayı anlatan Sarı, "ABD, Japonya'ya ve Brezilya benim ciromun yüzde 80'ini oluşturuyor. Buralarla ben ilgilenmeyi tercih ediyorum. Diğer 65 ülkede 40 tane pazarlamacı var" dedi. Sarı, Amerika'da 20 yıl önce mağaza kurduğunu da ifade ederken, "Amerika'da, 330 milyon nüfus işi başı gelir 80 bin dolar. Depolarım var. Bir sipariş geliyor 7,5 milyon dolar. 8 bin 500 koleksiyon var. Cironun yüzde 80'ini yüzde 20 müşteri oluşturuyor. Tek İngilizce'yle 330 milyon nüfusa mal satıyorsun" diye konuştu.
Sarı, Türkiye'de de satışlarının olduğunu ancak kadınların yüzde 2'sinin örgü ördüğünü söyledi. Sarı, şunları ifade etti:
"Hiç örgü örmeyenleri alıp örgü örmeyi öğretiyoruz. Atölye çalışmalarını sürekli yapıyoruz. 2 tane Japon dizayner var. Kendi pazarımızı da biz oluşturuyoruz. Evde perde yaptırıyoruz. Sosyal medya ile kendi televizyonlarımızı kurduk. 600 civarında markamız var."
Sarı, fantezi iplik dışında uzun yıllardır sürdürdüğü bir tıbbi tarım projesi olduğunu da kaydederek, "İzmir Manisa arasında 3.5 milyon metrekare arazi topladım. Burada organik zeytin yetiştiriyorum.Ama amacım zeytincilik değil. Zeytin yapraklarını ilaç sektöründe kullanmayı planlıyorum. İlaç firmalarıyla anlaştım" dedi.
Sarı şöyle devam etti:
"Kendimize yeni sektörler üretmemiz lazım. Bizde ilaç firmamız neden yok? Çin'de 17 bin ekstrakt üreticisi tesis var. Bursa'da da 10 tane olsun. Sosyalleşmek için bir şeyler yapalım ama geleceğe de yatırım yapmalıyız. Bilgimizin zekatı olarak bunları biz yapmalıyız. Yaptırmazsak günaha gireriz. Önümüzdeki 10 yılda BUSİAD olarak şu şu şu sektörleri öneriyoruz diyebilmeliyiz. Marmarabirlik gibi zeytini al sat bu değil. Katma değeri yüksek sektörlere girmek Türkiye'yi zıplatacaktır.
Benim yaptığım tıbbi tarım. Bu risk değil. En uygun ortamı keşfedeceksin. Zeytin de tıbbi bir bitki. Arazi alırken korkmam. Arazi yoğun bir iş çünkü bu iş. Yüzde 70'i ekip biçilmiyor Türkiye'nin. Her aldığım hakkı huzurla arazi alırım. 500 dönümden az ölçekte yaparsan para kazanamazsın bu işlerde. 500 dönüme kabaca 1 traktör bakıyor. Türkiye'de 11 dönüme 1 traktör düşüyor ama ülkemizde. Türkiye aç kalacak. Bir ürün yetiştirmek için ona uygun bakım şartları lazım. Tarımsal araziler bölünemez demiş Atatürk. 1963'te değiştirmişler IMF'in demokrasi getiriyorum diye kredi verirken ortaya koyduğu ilk şartmış. 75 dönüme yeni çıktı. Türkiye aç kalacak. Domatese kullandığın meyveyi yok ediyor. 9 yıl boyunca sürekli arazileri alıp birleştirdim. Yurt dışındaki gibi endüstriyel olacak şu anda 3,5 milyon metrekare oldu şimdi kullandığım alan. Tarım üstü açık sanayi, iklim şartları ürününe uygun olacak."
Çiftliği kuracağı bir vakfın denetimine bırakmayı planladığını da ifade eden Sarı, BUSİAD'ın ziyaretinden dolayı da teşekkür etti.
Ziyarete, BUSİAD Yönetm Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Buğra Küçükkayalar ile BUSİAD Genel Koordinatörü Basri Tüfekçioğlu ve Genel Koordinatör Yardımcısı Deniz Karaer katıldı.