"Tüketiciler de üretici oldu"

"Tüketiciler de üretici oldu"

YOUTUBE'DAN İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD) Enerji Uzmanlık Grubumuz tarafından organize edilen, 'Enerjide Dijitalleşme, Ölçme ve İzleme' etkinliği çevrim içi olarak gerçekleştirildi.

Moderatörlüğünü BUSİAD Enerji Uzmanlık Grup Üyesi Fatih Abraş'ın yaptığı toplantıda, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Öğretim Üyesi ve Enerjide Dijitalleşme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kamil Çağatay Bayındır, günümüz elektrik şebekesinde tek yönlü bir akışın söz konusu olmadığını söyledi. Prof. Dr. Bayındır, şunları kaydetti:

"Eskiden üretilen iletim dağıtım şebekesi üzerinden tüketiciye aktarılır karşılığında para akışı söz konusu olurdu. Günümüzde tek yönlü akış yok. Artık dağıtık üretim, depolama sistemleri ve elektrikli araçlar devreye giriyor. Artık tüketiciler de üretici olmaya başladı. Artık türetici olmaya başladılar. Bu kavramların uygulanabilir olması da dijitalleşmeyle mümkün oluyor."

Prof. Dr. Bayındır, "Cari açığımızın en büyük kısmı enerji ithalatından geliyor. Olabildiğince yenilenebilir enerjiyi şebekenin içinde artırmamız gerekli" diye konuştu.

Inavitas firma CEO'su ve Enerjide Dijitalleşme Derneği Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi Alper Terciyanlı ise, enerji tüketiminde artışın söz konusu olmasına rağmen, enerji kaynaklarında değişim yaşandığını söyledi.Terciyanlı, "Yenilenebilir enerji artıyor. Bu karbon ayak izinde stabilite ya da düşme getirecek. 2030'da satılan her iki araçtan birinin elektrikli olacak, yollardakilerin de yüzde 30'u. Elektrikli araçlardaki gelişim beklenenden hızlı olacak. Bu da karbon salımının düşmesinde olumlu yönde olacak. Depolama, yenilenebilir enerji için önemli bir konu olacak. Maliyetlerin düşmesiyle yaygınlaşacak" diye konuştu.

Teorik çerçeveye ilişkin konuşmaların ardından, uygulamaya ilişkin bilgiler de verildi. Oyak Renault Elektrik Bakım Mühendisi Ufuk Kazar, Bosch Enerji Koordinatörü Barış İnan ve Tofaş Bakım ve Enerji Yöneticisi Serkan Ahraz'ın kendi firmalarındaki dijitalleşme uygulamaları hakkında detaylı bilgilendirmede bulundular.