Türkay: Bir yanda işsizlik diğer yanda iş gücü açığı var.

Türkay: Bir yanda işsizlik diğer yanda iş gücü açığı var.

Bursa sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay, işsizlik rakamındaki yükselişin beklenen ancak bir o kadar da can sıkıcı bir gelişme olduğunu söyledi.

BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Türkay, hafta başında açıklanan büyüme rakamlarının ardından, böylesine yüksek bir rakamın kendilerini şaşırtmadığını kaydederken, şunları söyledi:

"IV. Çeyrek'te eksi 3'lük bir büyüme rakamına, istihdam verileri de aynı oran da yanıt vermiş görünüyor. 2018 yılı Aralık döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon 11 bin kişi daha işsiz kalmış durumda. Oran 3.1 artmış ve 4 milyon 302 bin kişi ile çalışma yaşındakilerin yüzde 13.5'i iş aramasına rağmen atıl durumda. Genç nüfusta işler daha kötü. Bu grupta yüzde 5.3'lük artışla yüzde 24.5'lik bir işsizlik var. Tek umudumuz, kötü günlerin geride kalmış olmasındadır."

Türkay, sanayici ve iş insanlarıyla yaptıkları görüşmelerde ilk sorunun iş gücü olduğunu bunun da yaşanan işsizlikle tezat bir görüntü sergilediğini belirterek, "Ellerindeki işi daha az iş gücüyle yapmak zorunda kalıyorlar. Konuşulan yeni neslin iş beğenmediği, daha çok alışveriş merkezinde çalışmak istediği. Yani bir yanda işsizlik, diğer yanda iş gücü açığı var" dedi. Türkay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Aslında yaşadığımız, gençlerimizi sektörlerin istediği özelliklerde eğitmememizden kaynaklandığıdır. Şimdiye kadar iş kolları bunu bir şekilde tolere etmiştir. Yeni neslin eğitimi de oluşacak taleplere uygun şekillendirilmelidir. Türkiye'de yaşanan işsizlik değil, eğitim uyumsuzluğudur. Bu gelecekte çok daha belirgin hale gelecektir. Eğitimde yeni yapılan düzenlemelerin bunları da öngörerek yapılanmasında fayda vardır.  "