ÜMİT BOYNER önce BEBKA’yı ziyaret etti sonra BUSİAD Üyeleri ile Çekirge Toplantısında buluştu.

ÜMİT BOYNER önce BEBKA’yı ziyaret etti sonra BUSİAD Üyeleri ile Çekirge Toplantısında buluştu.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, terör örgütünün eylemsizlik kararına ilişkin, ``Umuyoruz ki eylemsizlik, artık mühletsiz bir şekilde kalıcı hale gelebilsin`` dedi. Boyner, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) ziyareti öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, `Terör örgütünün eylemsizlik kararıyla ilgili görüşmeler var. Bunlarla ilgili neler söyleyeceksiniz` sorusu üzerine Boyner, şunları kaydetti: ``Türkiye`nin her bir yerine gittiğimizde bunu duyuyoruz. Bu sorunun çözülmesi özellikle bazı bölgelerde yatırımın artması için, böylelikle istihdamın artması için çok önemli. Tamamıyla ekonomik perspektiften bakarsak, barışın kalıcı olması Türkiye`nin ekonomisi açısından ve Türkiye`de yaşayan herkes açısından çok önemli. O nedenle görüşmeleri takip ediyoruz. Umuyoruz ki eylemsizlik, artık mühletsiz bir şekilde kalıcı hale gelebilsin.``

REFORMUN TAM ZAMANI:
Ümit Boyner, Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği`nin (BUSİAD) Almira Otel`de gerçekleştirilen Çekirge Toplantısı`nda yaptığı konuşmada da, önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye`nin işsizliğe çözüm bulmak amacıyla her yıl yüzde 6 büyümek zorunda olduğunu dile getiren Boyner, şöyle devam etti: ``Tüm bu perspektifle baktığımız zaman girdiğimiz dönemde Türkiye`nin yapısal reformlara, mikro reformlara eğilmesi için en uygun zaman olduğunu düşünüyoruz. Referandum sonrası oluşan bu ortamda Türkiye`yi yeni ve farklı bir zemine taşımak için de elimizde bir fırsat bulunuyor. Çünkü hızlı koşmamız için çoğulcu demokrasi zemini ve rekabetçi piyasa ekonomisi el ele gitmek zorunda. Bunun için de toplumsal dayanışma, bireysel özgürlükler bağlamında eşit vatandaşlığa ihtiyaç var.”
 
GİRİŞİMCİ SORUMLULUK ALMALI
Yeni bir sivil anayasa yapmanın çok önemli olduğunu dile getiren Ümit Boyner, Türkiye`yi bölen üç ana konunun bulunduğuna vurgu yaptı. “Bunlar kimlik sorunu, yani herkesin eşit vatandaşlık haklarına sahip olması. Vicdan özgürlüğü ve kuvvetler ayrılığı`` diyen Boyner, şöyle devam etti: ``Yani Türkiye`de artık seçilmiş bir azınlığın değil, diğer tarafta salt çoğulculuk değil, katılımcı anlamda ve çoğulculuğun öne çıktığı bir kuvvetler ayrılığıyla çoğulcu bir sistemle yönetilebilmesi ve herkesin mecliste temsil edilmesi ve bu ayrıştıran öğelerin anayasa çerçevesinde birleştiren unsurlar olabilmesi. Bu noktada da girişimciler mutlaka sorumluluk almalı.”

SADECE KUR DEĞİL
TÜSİAD Başkanı Boyner, Türk firmalarının uluslararası piyasalarda daha rekabetçi olmasını engelleyen birçok unsurun bulunduğunu ifade etti. Boyner, “Yaptığımız yatırımdan sattığımız ürünün teknolojik seviyesine, ürettiğimiz ürünün nasıl taşınması gerektiğine ve araştırma geliştirme yatırımına kadar birçok noktada bizi ayağımızdan aşağı çeken unsurlar var. Bunun üzerinde mutlaka durmak zorundayız. Kur, bazı sektörleri olumsuz etkiliyor ama rekabetçiliği kura bağlamak bence uzun vadede Türkiye`nin lehine bir şey değil” dedi.

İKİNCİ DİP OLMAZ
Ekonomik krizden çıkışın yavaş olmasını beklediklerini ama ikinci bir dip olmayacağını öngördüklerini anlatan TÜSİAD Başkanı Boyner, “AB ülkeleri bile kendi içerisinde farklı hareket etmeye başladı. Bir şekilde yeni bir yönetiliş biçimi arayışı var. Bu da devam edecek gibi gözüküyor. Bu da çıkışı yavaşlatan unsurlardan biri. Doğu`ya doğru bir değer kayması var. Belki hala zenginlik büyük ölçüde Batı`da ama bu zenginliğin yatırım yapacağı yer Doğu`da olacak” diye konuştu.