Üniversite öğrencileri fütürizme mühendislik penceresinden baktı

Üniversite öğrencileri fütürizme mühendislik penceresinden baktı

Üniversite öğrencileri fütürizme mühendislik penceresinden baktı

BUSİAD ile Uludağ Üniversitesi iş birliğiyle 2016 - 2017 döneminde organize edilen seminerlerin sonuncusu “Mühendislikte Fütüristik Yaklaşımlar” konu başlığı ile Prof. Dr. Mete Cengiz Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirdi. Oyak Renault Elektrik Sistemleri ve Elektroteknik Parçalar Tasarım ve Geliştirme Bölümü Sorumlusu Bertan Birtürk’ün konuşmacı olduğu programa; Makine, Tekstil, Elektrik - Elektronik, Otomotiv ve Çevre Mühendisliği Bölümü öğrencileri katıldı.

Sunumuna fütüristik ve fütürizm kavramlarının tanımını yaparak başlayan Bertan Birtürk, fütüristik kavramının gelecekçi, bulunduğu zamanın ötesinde modern özelliklere sahip anlamına geldiğini söyledi. Fütürizm kavramının hayatımızda nasıl bir yer kapladığına, hayatımızı nasıl etkilediğine ve bundan sonra da nasıl etkileyeceğine de değinen Birtürk, Türkiye’de fütürizm çalışmalarına öncülük eden kişiler hakkında da bilgi verdi. Birtürk, ünlü Türk Fütürist Ufuk Tarhan’ın “Gelecek tahmin edilemez, tasarlanır ve yaşanır” sözünü hatırlatarak, dünyanın son 30 - 40 yılına damga vurmuş fütüristik endüstriyel ürünlerden örnekler sundu.  

“Fütüristik yaklaşımlar geleceğe damga vuracak”

Dünyanın bilimsel ve teknolojik gelişim evrenine son dönemde yaptığı katkılarla ön plana çıkan Tesla Motor CEO’su Elon Musk gibi kişilerin başarı hikâyelerini de katılımcılarla paylaşan Birtürk, endüstriyel ürünlere fütüristik bir bakış açısıyla yaklaşmanın önemine değindi. Birtürk, İngiltere Çalışma Bakanlığı’nın bir araştırmasına göre İngiltere’de bugünün üniversite çağındaki öğrencilerin önümüzdeki yaklaşık 20 yıl içinde 10 - 14 farklı işte çalışacağının tahmin edildiğini kaydederek, fütüristik yaklaşımların geleceğe damga vuracağını sözlerine ekledi. Birtürk, Renault’un bu alandaki vizyonunu ve geleceğe dönük stratejilerini de katılımcılarla paylaşarak, “Renault Dizayn Direktörü Laurens van den Acker’in göreve gelmesi ile yepyeni bir tasarım çizgisine kavuşan Renault, geleceğe dönük bakış açısını yeni modellerinde sergilemeye başladı. Sayın Laurens van den Acker, firmamızın dizayn anlayışını kendi bakış açısıyla birleştirerek başarılı modeller ortaya koydu. Sahip olduğu vizyonu Renault’un bilinen diğer başarılı özellikleriyle birleştirerek ‘Yaşam Çiçeği’ felsefesine göre yeni bir tasarım dili oluşturdu. Tüm bu gelişmelerden hareketle Renault tasarım felsefesini yakın gelecekte yeni bir dönemin daha beklediğini söyleyebiliriz” diye konuştu.