Üniversite öğrencileri geleceğe, fütürizm ve mühendislik penceresinden baktı.
BUSİAD ile Uludağ Üniversitesi iş birliği ile organize edilen “Fütürizm ve Mühendislik” konulu seminer, Prof. Dr. M. Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. TOFAŞ Ar-Ge ve Akademi Danışmanı Dr. İsmail Durgun’un konuşmacı olduğu programa; Makine, Otomotiv, Elektrik - Elektronik, Tekstil ve Çevre Mühendisliği Bölümü öğrencileri katıldı.
Öğrencilere “Fütürizm ve Mühendislik” isimli bir sunum yapan Dr. İsmail Durgun, teknolojinin her geçen gün bir öncekinden daha yüksek bir ivme ile hızlandığını ve bütün tahminlerin ötesinde geliştiğini belirtti. Yeni teknolojik buluşlarla insan hayatı kolaylaşırken, toplumsal yapının da önemli ölçüde değiştiğine işaret eden Dr. Durgun, “Bu yönü ile teknoloji, kendi başına yaşayan bağımsız bir organizmaya dönüşmüş, teknoloji geliştiren firmalara bile ne geliştireceğini dikte eder hale gelmiştir” diye konuştu. Dr. Durgun, söz konusu değişimin hem bireyler hem de şirketler için yönetilmesi gereken bir konu olduğunun altını çizerek, böylesi bir süreçte mühendis adaylarının özellikle Gartner Teknoloji İlerleme Döngüsünü bilmesi gerektiğini kaydetti. Dr. Durgun, şöyle devam etti: Yeni teknolojilerin ve sosyal inovasyonların çoğu kendi başlarına oyun değiştiricidir. Bunlar birleştiklerinde daha da güçlü olur ve oyun değiştiricilikte bir kusursuz fırtına oluştururlar. Yapay zeka, nesnelerin interneti, sosyal robotik, bulut, blockchain, 3D yazıcılar, yenilenebilir enerji gibi kavramlar bu alanda değerlendirilebilir. Sanal gerçeklik meselesi artık kullanılabilir hale gelmiş durumda. Arttırılabilir gerçekliğin yaygınlaşması içinse biraz daha vakit gerekiyor. Bu süreçte mesleklerin geleceği de tartışma konusu olmuş durumda. Günümüzde var olan birçok mesleğin gelecekte var olmayacağı, ancak yeni mesleklerin ortaya çıkacağı görülüyor.”
“Pek çok alanda son derece büyük değişimler kapıda”
Günümüzde oldukça yaygınlaşmış durumda olan 3D yazıcı teknolojisi hakkında da bilgi veren Dr. Durgun, söz konusu teknolojinin üretim açısından önemli bir çığır açtığına değindi. Artık 3D yazıcıların hemen hemen her sektörde kullanıldığını ifade eden Dr. Durgun, bu sektörlerin başında otomotiv, makine, havacılık ve tıp gibi alanların geldiğinin bilgisini verdi. Dr. Durgun, gelinen noktada 4D yazıcıların konuşulmaya başlandığını dile getirerek, robotların da insanların yaptığı işleri yapar hale gelerek hayatımıza fazlasıyla girmeye başladığına vurgu yaptı. “Yakın gelecekte robotların insanların ellerindeki işleri alacağı görülüyor” diyen Dr. Durgun, fütüristik yaklaşımlara göre gelecekte üretim, ulaşım, taşımacılık, sağlık gibi pek çok alanda son derece büyük değişimlerin kapıda olduğunu kaydetti. Dr. Durgun, dünyaya kıyasla Türkiye’nin kendi teknolojilerini üretmede gereken hızda yol alamadığını, ancak ümitsizliğe düşmeden gayret göstermek ve çok çalışmak gerektiğini sözlerine ekledi.