Üniversite öğrencilerine mühendislik etiği eğitimi
BUSİAD ile Uludağ Üniversitesi iş birliğiyle organize edilen “Mühendislik Etiği” semineri, Uludağ Üniversitesi Otomotiv Mühendisliği Bölümünde gerçekleştirildi. Kurumsal Danışman ve Mendirek Endüstriyel - Kurumsal Hizmetler Genel Müdürü Emin Direkçi’nin konuşmacı olduğu programa; Otomotiv ve Çevre Mühendisliği Bölümü öğrencileri katıldı.
Etik kavramının kelime anlamını açıklayarak sunumuna başlayan Emin Direkçi, etiğin ahlak kelimesiyle eş değer anlamda olduğunu ifade ederek, ahlak kavramının daha çok toplumsal ve sosyal hayatta kullanıldığını, etik kavramının ise daha çok iş hayatı içinde kendine yer bulduğunu belirtti. Direkçi; güvenilir olmak, paylaşımcı olmak, rol model olmak, çalışkan olmak ve yardımsever olmak gibi erdemlerin ahlakın birer parçası olduğuna değinerek, “Doğruluk, dürüstlük ve içtenlik gibi kavramlar ise meslek etiğinin ilkeleridir. Dürüst, adil, eşit ve tarafsız olmak, yalan söylememek iş hayatı içinde son derece önemlidir. İşe girerken, çalışırken, yönetirken, işten ayrılırken her zaman güvenilir olunmalıdır” diye konuştu. Direkçi, şöyle devam etti: “Hepiniz bir ya da iki yıl sonra mühendis olacaksınız. Mühendis olmak demek, bir ülkenin geleceği olmak demektir. Mühendis olmak özel, ancak iyi bir mühendis olmak çok daha özel bir şeydir. Bence doktorluk mesleğinin olduğu gibi mühendislik mesleğinin de yemini olmalıdır. Türkiye’de her gün ortalama 7 kişi iş kazalarından dolayı evine gidemiyor. Bu istatistiğin değişmesindeki en temel kural eğitim ve ileride sizin gibi görev alacak kişilerin sorumluluğudur. Bir şeyin hesabını yapamıyorsanız ya da bir işte yetkin değilseniz o işin sorumluluğunu almayın.”
“İşlerinizi layıkıyla yaparsanız başarı size gelir”
Rol model olabilmek için çaba harcamak gerektiğini ifade eden Direkçi, bunu yaparken de her zaman adaletli olmaya gayret etmek gerektiğini belirtti. Direkçi, doğaya ve çevreye saygılı olarak iş güvenliği kavramına da değer vermek gerektiğine işaret ederek, “Her zaman doğru projelerin altına imza atın. İnsana insan olarak bakın, çünkü her şeyin temeli insandır. Tüm insanlara herhangi bir ayrımcılık yapmadan eşit davranmalısınız. İş hayatında dürüstçe rekabet etmeye önem vermelisiniz. İş hayatındaki rekabet şartları her zaman etik olmalı” diye konuştu. Direkçi, sözlerini şöyle sürdürdü: “Siz sorumluluk alanındaki işleri layıkıyla yaparsanız başarı size gelir. Görev tanımınızın azını yaparsanız eleştiri, görev tanımını yaparsanız övgü, fazlasını yaparsanız da önemli kazanımlar elde edersiniz. Hayatınız hep mükemmeli aramakla geçsin ve kaliteli bir duruşunuz olsun. İtibar, siz yokken iki kişinin hakkınızda konuştuklarıdır. Dürüst ve ahlaklı olursanız her zaman itibarlı olursunuz. O nedenle itibarlı bir hayat sürmek için dürüst yaşamak, etiğe değer vermek ve samimi olmak son derece önemlidir.”