"Yapısal adımlar şart "

"Yapısal adımlar şart "

Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay, ekonominin istikrarlı devamı için fiyat artışının öngörülebilir ve makul sınırlar içinde olması gerektiğini söyleyerek, "Bunun için yapısal adımlar atılması şart" dedi.

BUSİAD Başkanı Türkay, aylık enflasyonun 1.68, yıllık ise 14.97çıkmasının şaşırtıcı olmadığını ifade ederek, ateşi düşürecek acil önlemlerin yanı sıra yapısal önlemler alınmasıyla istikrarın daha rahat yakalanabileceğini dile getirdi. BUSİAD Başkanı Türkay şunları söyledi:

"Hukukun üstünlüğüne, hem vatandaşlar hem yatırım yapmaya gelecek olan yabancılar yürekten inanmalı. Bu anlamda atılacak adımları destekliyoruz.

En önemli sermayenin insan olduğuna inançla eğitimde uzun vadeli bir program yapılması gerektiğine de inanıyoruz. İyi eğitimin, özgür düşünce ve akılcılıktan geldiğini düşünüyoruz. Ayrıca iyi eğitilmiş insanların yurt dışına gidişini engelleyecek ekonomik ve özgür bir ülke hayalini hayata geçirmeliyiz.

Kamuda tasarruf tedbirleri uygulanmalı. Özellikle makamların şahsi olmadığı bilinciyle hareket edilmeli. Ayrıca büyük yatırımlara bir süre ara verilmeli.

Merkez Bankası'nın, ekonomi çevrelerince de olumlu karşılanan kararlarına, kamunun da destek olması gerekir. Fiyat istikrarı için çaba gösteren Merkez Bankası'na, kamu da yaptığı zamlarla destek olmalı. Enflasyonun çok üstündeki zamlar bu mücadeleye yarar sağlamıyor.

Küçük esnafa, Almanya örneğinde olduğu gibi destek verilmeli. Küçük esnafın bir yıl önceki cirosunun yüzde 75'ini hibe destek olarak veriyorlar. Bizde de benzeri uygulanmalı."

BUSİAD Başkanı Türkay, enflasyonu en çok etkileyen gıdaya da dikkat çekerek, "Kurak bir yıl geçti. Yağan kar ve yağmurun tarımsal rekolteyi nasıl etkileyeceği belirlenip ona göre tedbirler alınmalı" dedi.