"Yaşlı önyargısı artıyor"

"Yaşlı önyargısı artıyor"

Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD)-Uludağ Üniversitesi Felsefe Bölümü ve Bursa Felsefe Kulübü paydaşlığında gerçekleştirilen Felsefe Söyleşileri dizisinin altıncısı BUSİAD Evi'nde gerçekleştirildi.

"Farklı Yönleriyle Önyargılar" başlığıyla gerçekleşen söyleşide Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hacer Harlak, yaşçılık olarak Türkçeleştirilen yaşlar arası önyargıların da giderek artışta olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Harlak, önyargı tanımını yaparak başladığı sunumunda şunları ifade etti:

"Günlük hayatta çok kullanıyoruz. Genelde bilmediğimiz tanımazdığımız halde peşinen yargıda bulunmak olarak anlaşılıyor. Ancak sosyalpsikolojide önyargı tanımını, sosyal gruplara yönelik olumsuz tutumlar olarak yaparız.

Bir şehre, bir filme, bir kitaba yönelik fikre önyargı demeyiz. Bunlara peşin hüküm deriz."

İnsanları gruplayarak düşündüğümüzü ifade eden Prof. Dr. Harlak, "Önyargı genellikle negatiftir. Olumsuz duyguların davranışları da olumsuz olur. Ancak bazen olumsuz davranış olmasa da önyargı var olabilir" dedi.

ÖNYARGI GRUPLARI...

Harlak, cinsiyet, ırk-etnik yapı, yaş, LGBT, fiziksel hastalık, ruhsal hastalık, şişmanlık ve meslekler gibi gruplara karşı önyargılar oluşabildiğini de söyledi.

Prof. Dr. Harlak, son dönemde nüfusun yaşlanmasıyla birlikte giderek artan bir önyargı biçiminin ortaya çıktığını da kaydetti. Harlak, 1960'lardan itibaren konuşulmaya başlanan yaşçılık önyargısının Türkiye'de de giderek artığını ifade etti. Avrupa Birliği bünyesinde yapılan bir çalışmada Türkiye'de durumun kısmen daha iyi olmasına rağmen, yükselme eğiliminin de belli olduğunu kaydetti.

Prof. Dr. Harlak, yaşçılığın azaltılması için yaş ayrımcılığıyla mücadele edilmesi, yaşlı istihdamının geliştirilmesi, aktif yaşlanmanın teşvik edilmesi ve kuşaklararası dayanışmanın artırılmasının önemli olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Harlak'a, söyleşi sonunda BUSİAD  Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Buğra Küçükkayalar tarafından Çağdaş Eğitim Koopertifi Kır Çiçekleri projesine yapılan bağış sertifikası sunuldu.