Üniversite-sanayi işbirliğine ABD bakışı BUSİAD'da konuşuldu

Üniversite-sanayi işbirliğine ABD bakışı BUSİAD'da konuşuldu

Üniversite-sanayi işbirliğine ABD bakışı BUSİAD'da konuşuldu

Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD) Endüstri 4.0/Dijital Dönüşüm Platformu'nun organize ettiği Dijital Dönüşümde Üniversite-Sanayii İşbirliği: ABD Yaklaşımı konulu panel BUSİAD Evi'nde gerçekleştirildi.

Panelin açılışında BUSİAD Dijital Dönüşüm Platformu Başkanı Tuncer Hatunoğlu çalışmaları hakkında bilgi verirken, üniversite sanayi işbirliği ile ilgili ABD yaklaşımının ardından İngiltere ve Almanya yaklaşımlarının da BUSİAD'da konuşulacağını söyledi.

Panelin konuşmacısı Arizona Eyalet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bertan Bakkaloğlu, sanayi üniversite işbirliğinin ABD'de nasıl işlediğini anlattı. Prof. Dr. Bakkaloğlu, ABD'de üniversitelerde akademisyen sözleşmelerinin 9 aylik yapıldığını kaydederek, yazları 3 ay ücret alınmadığını aktardı. Prof. Dr. Bakkaloğlu, "Üç aylık maaşınız için Ar-Ge fonlarını kullanmak zorunda kalırız. Dolayısıyla mali ve akademik özerklik için dışardan Ar-Ge fonu bulmanız gerekir" dedi. Üniversitelerinin geçen yılki bütçesinin 2.5 milyar dolar civarında olduğunu, bunun sadece yüzde 10 kadarının eyalet fonlarından sağlandığını kaydeden Bakkaloğlu, "Geri kalan, öğrenci harçları, mezunların bağışları ve sanayinin araştırma fonlarıyla tamamlanır" diye konuştu. Bakkaloğlu, ABD'de üniversite eğitimin pahalılaştığını ve bugün en borçlu kesimin mezunlar olduğunu da kaydetti. Üniversitelerin bilgi için bilim, sanayinin kar için bilgi yönetiminden hareket etmesinin doğal olduğunu ancak iki tarafın da yeni ve faydalı teknolojilerin ticarileşmesi noktasında ortak hareket edebildiklerini kaydetti. Bakkaloğlu, ABD Ulusal Bilim Vakfı (NSF) ve Sanayi/ Üniversite Araştırma İşbirliği Merkezleri Programı'nın (UCRC) ortaklaşa hareket ettiği modelin de bir başarı hikayesi yarattığını söyledi. Prof. Dr. Bakkaloğlu, NSF'nin vizyonun, bilim ve mühendislikte yeni kavramlar yaratan ve kullanan, ve araştırma ve eğitimde küresel liderlik sağlayan bir ülke yaratmak olduğunu da ifade ederek, Türkiye'de bu kurumun TÜBİTAK'a benzediğini de belirtti. Bakkaloğlu, TÜBİTAK'ın başlattığı 2244 Sanayi Doktora Programı'nın da faydalarının çok yüksek olacağını söyledi. Prof.Dr. Bakkaloğlu, son olarak şunları dile getirdi:

"Akademinin eski nesil, bilim için bilim kafa yapısı uygulamalı bilimler, ve mühendislik icin artık değişmek zorunda. En az endüstri kadar, hatta endüstriden de hızlı ve dinamik değer önermeleri yapmak zorunda.Türk endüstrisinin genel problemlerinin ardına saklanmamak lazım. Sanayide, her sektörün taze kana ve yaratıcı iş gücüne ihtiyacı vardır. Fason uretimin bile. Sürdürülebilirlik yerine bu tesisi kime satabilirim diye bakmak da bir yaklaşım; ancak yeni ve yaratıcı Ar-Ge ilişkisi her tesise daha da değer katar. En zararlı yaklasim ise kısır döngüdür."

Toplantıya Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz ile Eskişehir Anadolu Üniversitesi ve Kocaeli Üniversitesi'nden Rektör Yardımcıları ile çok sayıda akademisyen ve iş insanı katıldı.Toplantı sonunda Prof. Dr. Bakkaloğlu'na BUSİAD Başkanı Ergun Hadi Türkay ve BUÜ Rektörü Prof. Dr. Kılavuz tarafından özel tasarım fincan seti hediye edildi.

Prof. Dr. Bertan Bakkaloğlu'nun Sunumu